Kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner foregikk på Næringslivets hus i Oslo fredag 6 .mars. Det er NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA som står bak kåringen. Basert på nominasjoner fra publikum, har juryen kåret 50 vinnerne.

Juryen har bestått av en rekke personer, Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted Media Group, Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps, Steffen Sutorius, direktør for Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI), Anne Grethe Solberg, forsker og ekspert på kjønnsbalanse i organisasjoner, Jan Moberg, administrerende direktør i Teknisk Ukeblad, Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA-nettverk og Chief Customer Officer i Amesto og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

– Dette er fjerde året på rad vi gjennomfører denne kåringen. I år har vi fått rekordmange nominasjoner. Kåringen viser at det finnes mange gode forbilder for kvinner som ønsker en karriere innen teknologi. Engasjementet ute i bedriftene for å få frem de kvinnelige forbildene har i år vært kjempestort, sier Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA og Chief Customer Officer i Amesto.

Dyktige tech-kvinner fra hele landet og på tvers av sektorer og bedrifter har blitt nominert til kåringen. Det eneste kriteriet er at de som nomineres, må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

– For å løse vår tids store utfordringer trenger vi problemløsere av begge kjønn i næringslivet og offentlig sektor. Kvinnene på listen er gode forbilder – både for kvinner og menn, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Fra Marker

Cathrine Wolf Lund er født og oppvokst i Marker, men flyttet til Oslo i 1997.

– Hva tenker du om at du er kåret til en av landet beste kvinner innen teknologi?

– Det er veldig hyggelig med en anerkjennelse for jobben jeg gjør, sier hun.

– Fortell om jobben din.

– Jeg er konserndirektør for it og digital i Obos og er leder for mellom 70 og 80 medarbeidere.

– Jobber du i et veldig mannsdominert samfunn?

– Egentlig ikke. Her er er rundt 50 prosent kvinner.

– Hva slags utdannelse har du?

– Jeg har en cand. mag. i språk og litteratur fra Blindern. I tillegg er jeg utdannet journalist.

– Har du spesiell utdanning innen teknologi?

– Nei, jeg er selvlært. Men det er ofte en fordel å ha en annen bakgrunn når vi jobber med teknologi. Vi finner gjerne andre løsninger og har et litt annet perspektiv da, sier Cathrine Wolf Lund.

Les også: Hanne (40) har nesten 50.000 følgere på Instagram – nå er hun nominert til gjev pris

Fra Eidsberg

Unn Elin Hatlelid fra Eidsberg er direktør for forretningsutvikling i Innovasjon Norge. og nå bosatt i Oslo. Hun har en master of management kombinert med psykologi, økonomi og ledelse. Hun har ingen formell utanning innen teknologi, men har jobbet med dette i 20 år.

– Jeg har alltid interesesrt meg for teknologi. Det er veldig hyggelig å bli kåret som en landets fremste. Det er viktig å være et forbilde slik at jenter også velger denne type utdanning og yrke, sier hun.

Les også: Koronatiltakene gjør at store inntekter forsvinner fra lokale bedrifter – Mehmet jobber gratis

Løftet fram som rollemodeller

Kantars. årlige undersøkelse om kvinneandel i IKT på vegne av ODA-Nettverk viser at andelen kvinner er på skarve 29 prosent. Abelia og ODA-Nettverk har valgt å gjøre noe med dette, og derfor løfter de frem de dyktige talentene samtidig som de vil inspirere nye til å velge teknologi og ledelse.