Gå til sidens hovedinnhold

Bruker tusenvis av kroner på russetiden – nå henger alt i en tynn tråd

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere avgangselever var for bare noen uker siden midt i planlegging av russetid og deres neste steg i livet etter videregående. Så ble alt satt på pause

Hvert år samles russen på storre festivaler, men nå er landstreffene i Stavanger og Lillehammer blitt avlyst på grunn av koronasituasjonen. Russetreffet på Fredriksten festning i Halden er dessuten flyttet på ubestemt tid.

Respekterer avgjørelsen

Askimrussen Iman Sudić Süslü (18) og Julie Vestad Bjørnhaug (18) er blant dem som har brukt mye energi, tid og penger på russetiden.

– At russetreff blir avlyst er selvfølgelig skikkelig kjipt når man både har betalt mye penger for billetter og gledet seg lenge. Men vi har ikke noe annet enn å respektere de avgjørelsene som blir tatt og forholde oss til råd og regler fra myndighetene, sier Iman Sudić Süslü (18).

De sier russen har snakket om å flytte russetiden til sommeren. Jentene forteller at firmaet de leier bussen sin fra har gitt et tilbud om å flytte leieperioden til sommerferien, på denne måten vil ikke pengene gå tapt.

– Jeg synes det er veldig leit at tradisjoner som russedåpen blir avlyst, men vi skjønner at vi må tenke annerledes i år med tanke på smittevern, sier Julie Vestad Bjørnhaug (18).

Mye arbeid

Emma Frivold (18) er enig med jentene.

– Men jeg har egentlig slått meg litt til ro med at vi kanskje må leve med litt sosial distanse fremover fra nå, også får vi heller bare bli positivt overrasket om vi får kontroll på viruset. Det er viktig at alle bidrar i denne dugnaden og følger folkehelseinstituttets regler, slik at vi kan komme tilbake til den normale hverdagen og russetiden så fort som mulig, sier Emma Frivold (18).

Hun synes likevel synd på alle som har lagt mye arbeid ned i russetiden.

– Russestyret og russepresidentene på Askim videregående skole har jobbet hardt for at vi som kull skal oppleve en inkluderende og fin russetid, og da er det selvfølgelig kjipt når vi ser at det kanskje ikke blir noe av.

Alternativ feiring

Russepresidentene ved Mysen videregående skole sier de nå jobber med å lage en plan b for årets russ.

– Vi følger regler og retningslinjene folkehelseinstituttet gir oss og håper vi kan finne på noe annet gøy de helgene det for eksempel skulle vært russetreff. Alle våre arrangementer må igjennom kommunen for at disse skal bli godkjent. Her får vi retningslinjer og hjelp til å se hvilke andre muligheter vi har. Liv og helse kommer alltid først og derfor er dette noe av det vi setter høyest, vi har ingen å miste, sier russepresident Mats Kvithyll (18).

Pressekontakten til Landstreffet i Stavanger er enig med russepresidenten.

– Det viktigste nå er alle menneskene i denne situasjonen. Landstreffet blir ikke så viktig i det store bildet. Det er selvfølgelig kjempetrist for russen, og det får store konsekvenser både for russen og for oss som arrangerer, sier pressekontakt Aasmund Lund.

Lund opplyser at russen vil få informasjon om kompensasjonsmuligheter førstkommende mandag.

Kommentarer til denne saken