– Dette er det mest meningsfulle arbeidet jeg gjør i Nav, forteller Rita Sletner.

Sammen med Kirkens Bymisjon, Lions Club Mysen, Den norske kirke, Metodistkirken, lag og foreninger og lokalt næringsliv går de sammen for å bidra til en varmere julefeiring for familier som ikke får endene til å møtes.

– Vi vil prøve å få familiene til å få en tilnærmet normal jul. Vi når ikke ut til alle, men vi når ut til de mest sårbare. Det er mange som sliter med en dårlig økonomi, spesielt i det året vi er inne i nå. Vi håper å være en hjelpende hånd, forteller gjengen.

Mange småbarnsfamilier som har det tøft

Rundt 100 familier blir identifisert av Nav og barnevernet og får tilbudet om en håndsrekning fra dem som bidrar.

– Vi gir hver familie en matkasse med mat, drikke og godteri som de kan kose seg med. I tillegg får familiene gaver de kan gi til barna sine.

I fjor delte de ut over 200 gaver til 100 familier. De ser at behovet er enda større i år.

– Heldigvis er engasjementet brennende her i gamle Eidsberg. Vi har fått masse henvendelser fra lokalt næringsliv som sier de ønsker å hjelpe. Det varmer veldig, forteller de.

(Saken fortsetter under bildet)

Gavene må i karantene

Siden vi fortsatt er inne i en pandemi må gavene som kommer inn i en 14 dagers karantene før de kan bli gitt videre. Derfor har de satt en frist fram til 8. desember.

– Man kan gi både fysiske gaver og pengegaver. Vi har fått inn mange bidrag til nå. Det betyr at vi kan hjelpe enda flere. Alle bidrag blir satt stor pris på, men vi oppfordrer de som vil gi en gave om å ikke pakke den inn på grunn av smittefare, forteller de.

Denne julen er den tredje juleaksjonen de arrangerer og gjengen forteller at det har blitt en fin tradisjon blant eidsbergingene.

– Har dere noen historier fra tiden dere har holdt på?

– Første året vi holdt på var det en fortvilet pappa som ringte meg på julaften. De hadde fått en matkasse med ribbe og det som hører til, men mannen hadde aldri stekt ribbe før. Det endte med at jeg måtte geleide han gjennom matlaging. Ribben ble god og pappaen ønsket meg god jul. Det er en historie jeg kommer til å huske lenge, humrer Rita Sletner.