Våren er her med gress, busker og trær. Mange irriterer seg over naboens gressklipper søndag morgen, og trærne som tar all sol. I tillegg er det 2. pinsedag på mandag. Er du klar over at det ikke er lov å klippe gresset på søndager ifølge helligdagsloven?

Du kan heller ikke kan ta deg til rette og hugge ned naboens trær eller beskjære deres busker, selv om solen blokkeres og allergien din spirer mens løvet faller over på din eiendom.

– Ikke ta loven i egne hender. Snakk med naboen, de aller fleste kommer til enighet hvis debare slår av en hyggelig prat i ny og ne, sier distriktsleder i Huseiernes Landsforbund Elin Kolstad.

LES OGSÅ: Politiet fikk mange støyklager i dag – men har ikke gjort noe med dem

Egen lov

Lov om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager.»

– De fleste har kanskje hørt om helligdagsfred, men har ikke noe forhold til denne loven og vet ikke hvordan man skal forholde seg til den, sier distriktsleden.

Det holder nemlig ikke å la gressklipperen ligge kun i kirketiden på søndager og andre helligdager. På disse dagene skal det faktisk etter loven være stille fra klokken 00 til 24. Lov om helligdagsfred er en lov som politiet er satt til å håndheve, så du kan risikere både advarsel og bot dersom du blir tatt på fersken med gressklipperen, opplyser forbundet.

LES OGSÅ: Ikke klipp plenen i dag – da kan det bli bråk

Oppfordring

Etterforskningsleder Kay Lund-Pettersen ved Indre Østfold politistasjon sier at operasjonssentralen pleier å få flere meldinger fra vårt område hver helligdag.

– Hvis naboen er til sjenanse for deg ber vi om at du snakker med naboen. Politiet har trolig ikke ressurser til å kjøre rundt å stoppe folk som klipper plenen. Det beste er om man har en dialog med dem det gjelder, oppfordrer Lund-Pettersen.

LES OGSÅ: Klipper du plenen eller bråker på en helligdag kan det koste deg dyrt