– Jeg forstår ikke at Stevie nå er borte

TØFT: Brage Vestavik (17) fikk tirsdag kveld beskjed om at lagkamerat og forbilde, Steve Smith, er død.  – Det er fortsatt vanskelig å forstå, innrømmer Mysen-gutten.

TØFT: Brage Vestavik (17) fikk tirsdag kveld beskjed om at lagkamerat og forbilde, Steve Smith, er død. – Det er fortsatt vanskelig å forstå, innrømmer Mysen-gutten. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Steve Smith (26) døde i natt norsk tid etter å ha pådratt seg alvorlige hodeskader. Det etter å ha vært innblandet i en ulykke på sin enduro motorsykkel i hjembyen Nanaimo i British Columbia i Canada. Smith var en stor stjerne i downhill-miljøet på sykkel og i 2013 vant han verdenscupen sammenlagt etter å ha avgjort det hele med seier i Hafjell. I år var han tilbake i løypa igjen etter to år med skader, og beviste med andreplass i første verdenscupritt i Lourdes i Frankrike i april at han fortsatt tilhører verdens beste utforsyklister. Men nå er han borte.

– I dag mistet vi en stor personlighet. Stevie var et sterkt konkurransemenneske, en ærlig venn og en rytter som gjorde meg stolt utallige ganger. Jeg er beæret over å ha hatt ham som venn i så lang tid, sier teamsjef i Devinci Global Racing, Gabe Fox i en pressemelding publisert på pinkbike.com.

– Hans bortgang setter dype spor i våre hjerter her i Devinci, legger han til.

Forbilde og teamkamerat

Dype sport setter han også hos Brage Vestavik. Stevie Smith har vært hans største forbilde og inspirasjon i downhill. De to møttes for første gang under verdenscupen i Hafjell i 2013. 14 år gamle Brage Vestavik var prøvekjører og imponerte alle med sterk kjøring. I målområdet fikk han så se sin helt Stevie Smith suse inn til seier. Mysen-gutten spurte pent om å få kjøretrøyen til kanadieren, noe den sympatiske Smith ikke hadde det minste imot. Den trøya henger fortsatt på veggen hjemme på gutterommet i Vandugbakken.

Skjebnen ville at de to skulle møtes igjen. I høst, tre år senere, var de blitt lagkamerater i Devinci Global Racing. Junioren og verdenscupdebutanten Brage Vestavik og den meritterte stjernen Stevie Smith. Læregutten og læremesteren. Men nå er mesteren borte.

– Forstår det fortsatt ikke

Til Smaalenenes Avis forteller Mysen-gutten om den triste beskjeden han fikk rundt midnatt tirsdag kveld.

– Det har egentlig fortsatt ikke gått opp for meg at Stevie er borte. Det er rett og slett vanskelig å forstå, forteller Brage Vestavik.

– De siste to månedene har jeg vært mye ute og reist uten mamma og pappa. Stevie har vært der, passet på meg og fulgt meg opp. Vi ble gode venner og jeg ble glad i ham. Han var alltid så positiv og ga så mye inspirasjon både til meg og sporten. Han kommer til å bli veldig savnet, fortsetter 17-åringen.

17-åringen selv er i gang med opptrening på Olympiatoppen i Oslo etter det stygge fallet på sykkel i Australia 21. april, hvor han pådro seg to brudd i ryggen og en korsbåndskade i kneet. Han håper å være tilbake i konkurranse en gang i juni.

Nekter å la seg knekke etter to brudd i ryggen.

Vil hedre teamkameraten

– Det går veldig fort framover. Jeg har fortsatt vondt, men tøyeøvelser har gjort meg mykere. Jeg har fått trent bra på rulla. Nå håper jeg etter hvert å få syklet litt utendørs. Kanskje om en ukes tid. Målet er å være tilbake i verdenscupen i juni. Kanskje ikke til den neste som er i Fort William i Skottland i begynnelsen av juni, men forhåpentligvis til runden etter i Leogang i Østerrike 11.-12. juni, forteller Brage Vestavik.

Mysen IF-rytteren tror ikke at verken hans egen skade eller bortgangen til teamkompisen vil prege karrieren videre.

– Skaden min er ingen ting i forhold til dødsfallet til Stevie Smith. Min skade kan fikses. Stevie får vi aldri tilbake. Den beste måten jeg han hedre ham på er å levere gode resultater. Og det er jeg veldig gira på å gjøre også, legger han til.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags