Brage (20) fikk ja fra legen i siste liten – så leverte han tidenes prestasjon

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter sju uker ute med skade, gjorde Brage Vestavik sitt livs løp. Og det i det som omtales som verdens tøffeste downhill-konkurranse.

DEL

DYFI VALLEY: Red Bull Hardline er ikke for hvem som helst. Kun 30 spesielt inviterte syklister fra hele verden får delta. Her sykles det med en fart opp mot 65 kilometer i timen. Det ned teknisk krevende stier med stein, gjørme og røtter og hopp på opp mot 20 meter. Årets konkurranse var den sjette i rekken. Løpet ble som vanlig holdt i Dyfi Valley i Wales.

En av de spesielt inviterte, var Brage Vestavik – som i fjor overrasket alle med å ta en sjetteplass.

Måtte tape fingrene

I år var ambisjonene likevel noe lavere. Grunnen var at han i slutten av juli falt på en trebru i Trysil og brakk fingre på begge hendene. Lenge var det i usikkert om han i det hele tatt kunne delta. Først noen dager før løpet fikk Brage Vestavik klarsignal fra legen om at han kunne stille.

– Det er vanskelig å forberede seg både fysisk og mentalt til en slik konkurranse når man ikke vet om man får deltatt eller ikke. Etter at jeg fikk ja fra legen, så rakk jeg en en tur på stisykkelen og en tur på downhillsykkelen hjemme, før jeg reiste til Hardline. Jeg var skikkelig nervøs på hvordan jeg kom til å føle meg på sykkelen, forteller 20-åringen, som til tross for klarsignal fra legen også måtte tape fingre på begge hendene.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

– Jeg har fortsatt problemer med å bøye fingrene helt, derfor måtte jeg tape dem. Men det er pekefingrene jeg bremser med, og de er heldigvis fine. Så jeg føler ikke at fingrene hemmet meg noe, smiler han.

LES OGSÅ: Brage (20) åpenhjertig om tapet av sitt store forbilde

Slo verdenscupvinnere

Det kan de heller ikke ha gjort. For Brage Vestavik leverte sin beste konkurranse noensinne.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

– Jeg prøvde å safe litt i kvalifiseringen. Det viktigste var å komme ned og til finalen. At det ble åttendeplass i kvalifiseringen var jeg derfor drithappy med, forteller han.

Men det skulle gå enda bedre. For i finalen, med startnummer seks, kjørte han helt fantastisk og ble klokket inn til ny bestetid.

– Jeg tenkte med en gang at: «Wow, så kult å ta ledelsen». Men jeg tenkte at tiden ikke ville bli stående veldig lenge. For de beste kom etter meg. Men så kom den ene etter den andre inn bak meg. Først teamkompis Laurie Greenland, som har vunnet verdenscupløp i år. Så slo jeg Brendan Fairclough. Han fikk jeg en signert trøye av da jeg var 14 år og det var verdenscup i Hafjell. Trøya henger fortsatt på rommet mitt i Mysen. Brendan har vunnet flere verdenscupløp. Og også Alexandre Fayolle kom bak meg. Også han har vunnet verdenscup før. Det var helt sykt å se de komme inn bak meg, humrer Brage Vestavik fornøyd.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Til slutt var det bare den engelske trioen Bernard Kerr, Gee Atherton og Joe Smith som slo Norges håp i Red Bull Hardline. Dermed ble det en imponerende fjerdeplass.

– Jeg gikk «all in» i finalen og lyktes bra med det. Det var et par ganger jeg var «ute å sykle» og holdt på å tryne, men ellers var det et ganske perfekt «run», forteller han.

LES OGSÅ: Brage (20) hovedrolle i ny kortfilm: – Noen ganger er det gøy å ikke ha noen plan

Trives på vått underlag

Brage Vestavik har ikke fått det helt til verdencupen som senior og har slitt med å kvalifisere seg inn til finalene. Derimot har han mer suksess i litt mer show-pregede konkurranser som Hardline. Han tror han vet hvorfor.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

– Hardline er en veldig artig event, teknisk krevende og med kjempestore hopp. Det går mer på «skills», altså ferdighetene man har og det passer meg bra. I finalen var det også ekstremt gjørmete og glatt. Det er forhold jeg takler godt. Er vant til å sykle mye på høsten og vinteren hjemme i Norge og da er det ofte vått. I verdenscupen går det mer på å slippe på mest mulig. Gi gass. Det må jeg bli flinkere til. Stemningen på verdenscupen er også litt mer stressende. Alle skal prestere. På Hardline er det mer avslappet atmosfære, noe jeg takler bedre, mener Vestavik.

For Brage Vestavik og de fleste andre downhill-syklistene er konkurransesesongen nå over. Men etter å ha gått skadet i halvannen måned, er Mysen IF-rytteren lysten på å sykle mye framover.

– Det blir nok noen turer til Trysil, Hafjell og Sverige før vinteren kommer. Jeg er gira på å sykle mye framover, smiler han.

Red Bull Hardline 2019:

1. Bernard Kerr, England 2:52,109

2. Gee Atherton, England 2:55,338

3. Joe Smith, England 2:57,886

4. Brage Vestavik, Norge 2:59,828

5. Alexandre Fayolle, Frankrike 3:00,509

6. Brendan Fairclough, England 3:01,336

8. Laurie Greenland, England 3:04,248

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken