Takras er gårdeiers ansvar

FARLIG SNØ OG IS: Disse istappene kan skade folk dersom de faller i hodet på noen.	 ILLUSTRASJONSFOTO

FARLIG SNØ OG IS: Disse istappene kan skade folk dersom de faller i hodet på noen. ILLUSTRASJONSFOTO

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra mange tak henger det nå tunge istapper, som hvis de faller ned og treffer noen i verste fall kan ta liv.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Det er de som eier bygningene, det være seg borettslag, sameier eller andre gårdeiere, som er ansvarlig for å gjøre fotgjengere oppmerksomme på faren, og å sørge for at is og snø fjernes fra takene, påpeker advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund (HL).

Huseier plikter å sette opp varselsskilt med en gang det er fare for takras. Men, man kan ikke slå seg til ro med det. Man må også ta de nødvendige grep for å få faren avverget.

– Dersom det henger istapper som kan forårsake skader ned fra takrennene, plikter man å fjerne dem, sier advokat Leisner.

I mange tilfeller vil det være nødvendig å få tak i en lift og få renset tak og renner for snø og is.

For å være fri for ansvar overfor noen som skader seg, må man følge nøye med. Styrelederen i borettslaget bør kunne dokumentere at han eller hun har vært på telefonen til et firma som kan fjerne isen, helst samme dag som av-iserne ble satt ut, for å være fri for ansvar.

Politivedtektene i de fleste kommuner sier at når det kan være fare for ras av snø og is fra hustak mot sted der folk går eller oppholder seg, skal huseier sette opp varselsskilt som gjør det tydelig at det kan være farlig.

Artikkeltags