– Jeg ønsket et tydelig skille mellom huset og veien, men ville ikke male mer enn nødvendig. Eple- og pærehekker så jeg første gang i Chateau de Villandry i Frankrike. Det er der ideen kommer fra, sier Cristel Munster, som har doktorgrad i plantevitenskap.

40 meter med epler

Langs riksvei 120 i Hobøl, like rundt en sving, og tvers over veien for innsjøen Mjær, ligger et hus omringet av noe til inspirasjon for alle dem som ville vært et maletrengende gjerde foruten: 40 meter med eplehekk.

–Den består av nypodet kvist som er plantet med to meters mellomrom. 10 av slaget aroma, 10 av andre sorter. Fellesnevneren er at de er røde og hardføre, forteller Cristel.

– Tomta ligger på ei sanddyne, og jorden er næringsfattig – men samtidig lett å spa opp. Det ble gravd ei grøft her i forbindelse med kabellegging. Den fylte jeg igjen med kompostgjord og satte i pæler, som jeg bandt sammen med metalltråder. Deretter plantet jeg eplene.

– Er det mange som stopper for å titte?

– Tja, det hender jeg ser biler kjøre sakte forbi, for så å komme tilbake igjen, sier hun.

Mer

Den hvite porten ønsker velkommen inn til stor hageglede. La oss starte med komposthaugen, som ikke er som andre komposthauger. For på toppen ligger et stort gresskar på ? 10 kilo?

– Ja, cirka! Jeg plantet det i våres, sier Cristel Munster.

– Det gir skygge til komposten og forhindrer ugress, føyer hun til.

Gjennom blomstermylderet går en liten sti, blant annet laget av steiner Cristel fant da hun gravde og ryddet i hagen. Innimellom står små dekorative lamper.

– Nederlandske lykter. De er batteridrevne, har led-lampe og et pittelite solpanel, forklarer hun.

Kirsebær, aprikos, magnolia. Og lavendel, tross hva fornuften skulle tilsi.

– Lavendel har ikke så gode vekstvilkår her, ifølge bøkene. Det demonstrerer at noen fasit, det finnes ikke. Hva med å kjøpe frukttrær nå, mens de er på tilbud? Bare husk ikke å gjødsle!

Tvers over veien, med Mjær som nærmeste nabo, ligger grønnsakshagen. Noen rader med gulrøtter der, rødbeter her. Squash, bønner og poteter.

– Fennikel fungerte ikke, siden den bare blomstrer. Da vet man det. Man må prøve, sier Munster.

– Dette er noe vi nederlendere spiser mye av, nemlig grønnkål. Bak der er ulike bærsorter, som hageblåbær, bjørnebær og markjordbær.

– Mange synes hagearbeid er en pest og en plage. For meg er det avslapping, bare jeg slipper å klippe plenen, sier Cristel Munster med et smil.