– I hagen har jeg cirka 250 rosearter og et sted mellom 500 og 600 ulike typer stauder. Og prydbuskene? Ja, de har jeg mistet tellingen på, sier Janne Moen, som har skapt en hagedrøm for fugle- og insektsliv på samboeren Sverre Mjærums farsgård ved Hobøl kirke.

– Jeg har alltid drømt om en blanding av hage og skog utenfor døren. Det skal være mangfold. Her har jeg plantet blomstrende busker og trær med for eksempel bær som tiltrekker seg insekter og fugler. Det er så mye liv her hele året, forteller hun.

Både pilfink, kjøttmeis, svarttrost, hakkespett og ikke minst skjærer kommer for å bo. Tujaene er tette og fine gjemmesteder for skjærene som ønsker å ta seg en vinterlur. I hjørnet av hagen er det også fastboende.

– Det begynte med én. Vi ville gi ham selskap, så vi skaffet ham en make. Men nymfeparakitter yngler hver sommer og nå er to blitt syv. Vi må snart begrense det. Særlig med tanke på at de overvintrer inne, sier Moen med et smil.

Vannliljer med dykkerutstyr

Hagen er delt opp i forskjellige rom. Overraskelsesmomentet er viktig, mener Janne Moen. At man aldri vet hva som venter bak neste sving.

Ved siden av huset står en naturdam som i sin tid forsynte gården med drikkevann. Rundt dammen vokste det uhemmet av ugress, og Moen la derfor på bunnduk for at blomstene skulle få vokse uforstyrret – rundt vannliljer, bukkeblad og myrkongler.

– Vannliljene har Sverre hentet fra et tjern i Hobøl – med dykkerutstyr!

Janne Moen forteller at mange av plantesortene kommer nettopp fra ham. Enten han har kjørt forbi hvitveis eller rabarbra i grøftekanten eller vært på rørlegger- eller gravejobber der kundene har villet kaste de gamle blomstene.

– Jeg har også funnet en del selv, kjøpt eller fått fra venner og familie, sier Moen.

42 tonn singel

I de forskjellige uterommene passerer man maifioler, rognebær og bjørketrær hentet fra skogen. Piletrær som Janne Moen en gang plantet som stiklinger, rager høyt over drivhusene. Ganger med 42 tonn singel leder fra uterom til uterom (båret på plass av Moen selv i løpet av en sommer og en høst). Trebenker, syv i tallet, står plassert rundt omkring i hagen, laget av kompostkasser som hageeieren hadde mange av i begynnelsen.

– Den første benken ble litt høy, så den fungerer som brett for pioner. Tanken min er at alt kan brukes.

Et gammelt hjul her og en potetopptaker der, hentet fra en del av hagen som en gang dekket av villnis, men som i dag blomstrer i de fleste farger.

– Jeg har også hentet stein fra tomta vår. Jeg liker steiner. Det er pent og gir liv, samtidig som de varmer. Steiner i bed gir tidligere blomstring om våren og gjør at blomstene holder seg lenger om høsten forteller Moen, som innrømmer at:

– Jeg nok aldri blir ferdig.

18-timersdager

I hagen har Moen også gradvis bygget opp gartneriet Mjærum staude- og urtesalg. En bedrift som begynte i det små, men som de siste årene har bestått av 18-timersdager og syvdagersuker fra mai til juli.

– Alle stauder og urter dyrker jeg selv, samt halvparten av sommerblomstene. Jeg produserer noen flere for hvert år, forteller Janne Moen.