VESTBY: Noen hadde overnattet, og amerikanske fotballspillere var innleid for å holde orden i trengselen da handleglade kunder stormet til for å få sin del av Black Friday-tilbudene fredag morgen.

En rekke kjøpesentre rundt om i landet åpnet dørene ekstra tidlig fredag morgen. Hos Norwegian Outlet i Vestby i Akershus stormet folk inn da dørene åpnet klokka 6.

Daglig leder Einar Sørland sier til Aftenposten at senteret regner med at omsetningen i løpet av dagen blir like høy som på en hel måned ellers.

Black Friday har på få år etablert seg som den største enkeltstående handelsdagen i året. I fjor ble omsetningen anslått til 1,5 milliarder kroner, en økning på 50 prosent fra året før.

Som amerikansk fenomen har Black Friday opprinnelig vært en stor handledag i de fysiske butikkene, mens den påfølgende mandagen, Cyber Monday, har vært nettbutikkenes store tilbudsdag.

– I Norge ser det imidlertid ut til at alt smelter sammen, sier direktør Bror William Stende for Virke Faghandel.

Elektrokjeden Elkjøp rapporterer om at de hadde 125.000 innom nettbutikken sin i løpet av de første fem timene natt til fredag (NTB)