Gå til sidens hovedinnhold

Bilferie i sommer? Dette må du huske på

Artikkelen er over 1 år gammel

– Mange legger ut på ferie uten å tenke over at utstyret må sjekkes, sier butikkmedarbeider på Dekksjekk Kim Kvarud (37).

Askim: Bilferie blir stadig mer populært blandt norske familier, men det er tre ting som bør sjekkes grundig før man legger ut på langtur.

– Noe av det viktigste å undersøke er lufttrykket i dekkene. Man må ofte justere på trykket i en fullastet bil. Bagasje og full bil fører til tyngre last. Å sjekke lufttrykket kan forhindre ubehagelige og lite hyggelige situasjoner, sier Kim Kvarud (37).

Han legger til at de færreste ønsker punkterte dekk på en motorvei i Europa med skrikende og utålmodige barn i baksetet.

– Nødreparasjoner vil være betraktelig dyrere enn å gjøre endringene på forhånd, i tillegg til at ventetiden kan oppleves som et mareritt, sier han.

Strengere krav

I enkelte europeiske land er kravene til dekk strengere enn i Norge.

– I Tyskland opererer man med strengere anbefalinger. Dette er mye grunnet strekningene med fri fart. Fri fart krever mer av produktene, forklarer Kvarud.

Det andre man bør sjekke er dekkenes mønsterdybde.

– Lovlig mønsterdybde er 1,6 mm, men vi anbefaler 3 mm. Dette er blant annet for å unngå vannplaning. Man kan si at punkterte dekk er en ubehagelig opplevelse, men vannplaning fører til totalt tap av kontroll, sier 37-åringen.

LES OGSÅ: Jahn Oskar fikk sjokk da han så dekkene på leiebilen: – Det er livsfarlig

Til sist lønner det seg å undersøke dekkenes alder.

– Vi anbefaler ikke å kjøre på dekk som er over 10 år. Slitte, gamle dekk må byttes ut, spesielt før lengre reiser. Dette gjelder også tilhengere og campingvogner. Vi ser at dekkene ofte er alt for gamle i disse kategoriene. Folk lar campingvogna stå hele vinteren, og tar den frem hver sommer uten å tenke på dekksjekk. Det beste er selvsagt nyere sommerdekk, men heller litt slitte sommerdekk enn vinterdekk. Det er enorm forskjell på bremselengde mellom ulike typer. Det kan være forskjell på liv og død, sier Kvarud.

 

Fort gjort

En dekksjekk kan gjøres på et par minutter på et verksted.

– Dette regner vi som en del av servicen. De fleste som kommer innom for dekksjekk er allerede kunder her, så vi tar ikke betaling for noe som er så fort gjort, sier butikkmedarbeideren.

Kommentarer til denne saken