Gå til sidens hovedinnhold

Viktig å starte tidlig

Artikkelen er over 7 år gammel

– Sykling sammen med en voksen er den beste trafikkopplæringen et barn kan få.

Det er Skadeforebyggende forum som sier dette til Motorføreren.

– En slik sykkelerfaring gjør at barna står bedre rustet til å beherske trafikken når de blir større, både som syklist og som bilist, mener daglig leder i Skadeforebyggende forum, Eva Jakobsen Vaagland. Og Syklistenes Landsforening anbefaler at foreldre tar seg tid til å sykle med barna

– Vi startet med mindre veier med liten trafikk og øker vanskelighetsgraden etter hvert som de behersker syklingen og trafikken, sier Jakobsen Vaagland.

Utviklende

Og ekspertene mener at sykling utvikler barnet syn, hørsel og balanse i tillegg til oppmerksomhetsevne og grovmotorikken.

– I dag kan barn lære seg å sykle tidlig ettersom det er sykler som er tilpassert barn helt ned i to-tre års alder. Da er det gjerne sykkel med støttehjul og bremser. Og når ungene tar dette med sykling fort. Det nye nå er også sykler som veier lite og som er enklere for de minste, sier Yair Lulai hos Gresvig i Askim.

Hjelm er viktig

Hvert år søker 4.500- 5.000 personer legehjelp etter sykkelulykker. Heldigvis er skadene mindre alvorlige, men flertallet av skadene er hode og nakkeskader. Det er høyt tall, men heldigvis er det mindre av alvorlige skader.

Statistikken forteller at 71 prosent av sykkelulykkene er eneulykker, 26 prosent kollisjoner. Det vanligste er kollisjon med bil på vei ut fra parkeringsplass, biler som skal svinge, og kollisjon mellom bilvei og sykkelvei.

– Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 60–80 prosent. Det er heller ikke så mange årene siden én av ti brukte sykkelhjelm, i dag er tallet godt over 50 prosent, sier Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening til Motor.

Kommentarer til denne saken