Gå til sidens hovedinnhold

USA på tvers

Artikkelen er over 7 år gammel

100 norske veteran-biler skal krysse USA; kjøre fra New York til San Francisco, fra kyst til kyst på 26 dager. Gulbrand Eng er en av dem.

Gulbrand Eng er lidenskapelig interesset i gamle biler, og har flere av dem i garasjen.

1948 modell

– Jeg har valgt å kjøre en Chevrolet Fleet Line fra 1948. Det er en bil som har gått veldig lite, og som jeg stoler på. Chevrolet er også et merke som det er lett å skaffe deler til om det skulle være nødvendig, sier Gudbrand Eng som skal ha med seg sønnene Even Andras og nevøene Alexander og Kristian Svendsen.

– Dette blir en ren guttetur. Bilen kjørte vi til Göteborg i helgen, og den blir fraktet på båt sammen med alle de andre bilene fra Norge. Så den 26 juni tar vi flyet til New York og den 1. juli starter karavanen som 26 dager senere skal endre opp i San Francisco, forteller Eng.

Godt arrangement

Det er far og sønn Henry og Henning Kjensli fra Lillestrøm som står bak arrangementet. De har fått med seg 100 biler og rundt 300 mennesker. Noen svenske biler er med og en fra Finland og en fra Tyskland.

– Vi skal kjøre Lincoln highway. Den ble åpnet 1. juli i 1913, så den feiret nå 100-årsjubileum.

Ettersom det er bare er gamle biler vi kjører, så er det også med en egen service- og redningsbil. Den 4. juli på nasjonaldagen til USA er vi i Washington, og har da mulighet til å være med i en parade. Men jeg får se hva vi gjøre. Blir det varmt er køkjøring ikke noe for gamle biler. Kjølesystemet er ikke det beste på etterkrigsmodellene, sier Eng.

550 mil

Centennial tour er 550 mil, og her blir alle typer av veteranbiler representert.

– Vi skal innom mange av de kjente byene som blant annet Chicago, Philadelphia – og Pikes Peak, et kjent bilsted. Vi skal også gjennom Nevada-ørkenen og deretter til San Francisco. Og på veien skal vi innom flere bilmuseer og annet. Nå er bilfolk veldig sosiale og hjelper hverandre, og vi skal bo på samme hotell alle sammen. Det er klart det koster penger, men ikke avskrekkende. Turen koster 69.000 kroner for fire personer, da inngår bilfrakt, overnattinger og noe mat i 26 dager. Det tilkommer selvfølgelig noe som blant annet bensin. Vi fire har et budsjett på 90.000 kroner. Men det blir en opplevelse for livet, sier Eng.

Kommentarer til denne saken