Gå til sidens hovedinnhold

Tips for feriebilisten

Artikkelen er over 7 år gammel

Ferieturen er nær og bilen får store påkjenninger. NAFs tips til en god bilferie er at du forbereder deg godt.

– Vær trygg på at bilen er i teknisk god stand, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I feriemånedene i fjor ga NAF assistanse til 45 280 bilister, hvorav 1845 trengte hjelp i utlandet. Den hyppigste årsaken i Norge var motorfeil dernest feil på batteri. På tredjeplass kom punktering. – Dette viser at det er lurt å sjekke bilens tilstand før man legger ut på ferieturen, sier Jan Ivar Engebretsen.

Basert på erfaring gir NAF deg disse rådene:

Bilens tilstand

* Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den kjøler og leder også bort varme fra bevegelige motordeler.

* God og riktig blandet frostvæske er ved hjelp av kjølesystemets overtrykk med på å øke kokepunktet opp mot 134C.

* Kokepunktet for bremsevæsken skal være min. 155 grader Celsius.

* Er registerremmen skiftet i henhold til skifteintervallene?

Sjekk lufttrykket

* Ved stor last og/eller høye hastigheter, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregel er 10 % mer enn vanlig hverdagskjøring, eller se i bilens instruksjonsbok.

* Husk å ta med et riktig hjulboltsett til reservehjulet.

* Sjekk om jekk og verktøy er i bilen, og ta en funksjonstest. Det er rimelig greit å trene på hvordan utstyret virker og hvordan det skal brukes. Se ellers i instruksjonsboka.

* Ikke fjern reservehjulet fra bilen for å gi økt bagasjeplass! Av over 4 millioner assistanser på de vesteuropeiske sommerveier er punktering nr. to på statistikken.

* Kravet til mønsterdybde i sommerdekkene er 1,6 mm. NAF anbefaler min. 3 mm.

Pakk feriebilen smart og sikkert

* Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt med bedre kjøreegenskaper, og bagasjen kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp.

* Ved bruk av takboks er det viktig å undersøke maksimalvekten.

* Inne i bilen skal det kun være myke ting.

* OBS! Viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder på veien.

Ta med deg viktig utstyr

* Reservenøkkel kan være verdt sin vekt i gull. Legg gjerne reservenøkkelen i en veske eller noe annet som vanligvis blir tatt med når du forlater bilen.

* Har du barn er det viktig å huske bøker og musikk til turen. På lange turer er det dessuten nødvendig å ha med nok drikke.

* På hete sommerdager kan det være nødvendig å skjerme barna i baksetet fra solen. Rullegardiner, skjermer eller folie kan kjøpes i bilrekvisitabutikker. Dette monteres raskt med enkle midler.

Kommentarer til denne saken