Gå til sidens hovedinnhold

– Savner informasjon

Artikkelen er over 7 år gammel

Ungdom reagerer på at de får lite informasjon om det nye refleksvestpåbud.

Den 1. januar 2014 ble det påbudt å ha med seg refleksvest på både motorsykkel og moped. Denne skal være tilgjengelig slik at man kan ta den på seg hvis man må stoppe langs veien.

– Jeg syns det er helt greit med et slikt påbud. Men jeg var ikke klar over det, sier Eirik Ruud Søtorp (17). Han kjører selv moped, men har ennå ikke tatt den ut etter vinteren.

– Det er bra at de vil øke sikkerheten også for mopedister, men jeg skulle ønske at de hadde promotert det mer, for jeg hadde heller ikke fått med meg at man måtte ha med refleks-vest, sier Margit Sandem Fjellengen (17).

Det at begge elevene ikke hadde fått med seg det nye påbudet støtter opp under If Skadeforsikring, som mener at påbudet om gul vest ved nødstans for motoriserte to- og trehjulinger som trådte i kraft ved nyttår, foreløpig kan ha gått ungdommen hus forbi.

Ny kampanje

– Moped er et populært framkomstmiddel for eldre tenåringer. Vårt inntrykk er at mange av de voksne motorsyklistene har registrert det nye påbudet om nødvest, men at budskapet hittil nok har forsvunnet litt i mediemylderet blant de unge mopedistene, sier fagsjef Ola Roll i If.

Statens vegvesen Vegdirektoratet har varslet at det vil komme en informasjonskampanje over påske.

– Vi savner en kampanje som varsler om påbudet, den burde vel være rettet mot unge og, sier de to Askim-elevene.

Skadeutsatt

Seks av ti mopedskader er på personer under 18 år, viser en analyse If har gjort av egne skadetall.

De fleste skadene er lette, men tre av ti krever behandling på sykehus. Det meste av dette er bruddskader.

De fleste av ulykkene skjer ved utforkjøringer, som utgjør 37 prosent av ulykkene, og skyldes i hovedsak førerfeil.

Dernest kommer hendelser i kryss, som utgjør 22 prosent.

– En bil har selvfølgelig større plass til oppbevaring av refleks-vest enn en motorsykkel eller en moped har. Med svært begrenset plass under salen kan størrelsen på vesten være en utfordring. Nå finnes det imidlertid minivester i handelen som sammenbrettet er på størrelse med en mobiltelefon, sier Morten Hansen i Norsk Motorcykkel Union.

Kommentarer til denne saken