Gå til sidens hovedinnhold

Her blir bilen til Øystein «filmstjerne»

Artikkelen er over 7 år gammel

Skal du se den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant»? Følg i så fall godt med.

Midt i filmen dukker nemlig en rødbrun Volvo PV 1946-modell fra Ørje opp. Og ikke bare bilen. Også eier Øystein Jaavall har fått en bitte liten statistrolle.

Den svenske filmen går sin seiersgang på skandinaviske kinoer i disse dager etter premiere i julen. For Øystein Jaavall startet filmeventyret i oktober 2012.

Fraktet til Ungarn

Da ble hans kjære veteranbil fraktet til Budapest i en semitrailer. Scenene hvor Ørje-bilen og dens eier medvirker er nemlig tatt opp i den ungarske hovedstaden. En litt shabby, gammeldags flyplass passet som hånd i hanske til å illudere Bromma flyplass ved Stockholm anno 1948.

– Min Volvo forestiller statsminister Tage Erlanders tjenestebil. Bilen kommer til flyplassen for å plukke opp filmens hovedrolleperson, spilt av Robert Gustafsson, forteller Jaavall til smaalenene.no

Selv opptrer Ørje-mannen foran filmkameraet idet han tar imot Gustafssons koffert, legger den i bagasjerommet, for så å sette seg bak rattet og kjøre av gårde.

– Ikke mange sekundene, egentlig, men vi måtte faktisk gjøre opptaket sju ganger før instruktøren var fornøyd med alle detaljer, forteller Jaavall.

Pøste på med kunstig snø

Scenen forestiller en kald januardag med snøfall, og det innebar at produsentene måtte pøse på med kunstig snø. Da Jaavall skulle hente bilen i Sverige noen dager senere, oppdaget han at den fortsatt var gråhvit etter kunstsnøen (som er laget av papirmasse blandet med skum).

– Filmselskapet beklaget på det sterkeste at bilen ble levert i slik stand, og jeg fikk umiddelbart beskjed om å levere den til et bilpleiefirma. Nå er den like fin igjen, smiler Jaavall.

Veteranbilentusiasten fra Ørje har hatt Volvoen siden 1987. Den var først eid i Sør-Sverige og gikk deretter i Östersund-traktene.

– Bilen var i dårlig forfatning da jeg kjøpte den, og først i 2007 var den klar for å gå på veien igjen, sier Jaavall, som til daglig er organist i Marker.

Færre enn 100 igjen

Bilen bærer betegnelsen Volvo PV60 og må ikke forveksles med den mer kjente Volvo PV444, som var en mindre bil og som ble laget i et enormt antall. PV60 har fire dører (mot to på 444-utgaven) og motor med seks sylindere.

– PV60 ble laget i årene 1946-50 og det ble ikke produsert mer enn 3.000 biler av den. I dag er det i underkant av 100 biler igjen og kanskje er rundt halvparten i kjørbar stand, forteller Jaavall.

Etter hva han vet finnes det i Norge bare tre Volvo PV60 utenom hans egen.

Filmselskapet forhørte seg hos flere i Sverige om å få låne en veteranbil maken til Erlanders Volvo, men fikk først napp hos Jaavall i Norge.

– Morsomt å få et innblikk i hvordan filmverdenen jobber. Å lage en spillefilm er et langt mer nitid arbeid enn jeg forestilte meg på forhånd, sier han.

Kommentarer til denne saken