Gå til sidens hovedinnhold

Hedrer Henry

Artikkelen er over 7 år gammel

Henry Ford har bursdag i sommer. Veteranbilene kommer for å feire. Søndag er de på en vei nær deg.

Henry Ford fyller 150 år i sommer. For å starte markeringen inviterer Norsk A-modell Klubb (NAMK) til veteranbilløp for sine medlemmer søndag 5. mai. De vil kjøre gjennom Spydeberg, Askim og Skiptvet.

– Vi starter ved Tangen Bru ved Mjær i Enebakk, kjører sørover fylkesvei 120 til oppgangssaga ved Hobøl-elva, videre langs Kongeveien til Hovind kirke, derfra over Høgda ned til Fossum Bru, der det blir en times opphold ved dette krigshistoriske minnesmerke, og med tid til piknik, sier klubbens formann Ivar A. Manum fra Askim.

Fra Fossum går turen videre mot Askim og sørover Skjoldenveien til Vamma kraftstasjon. Der det blir en omvisning for deltakerne. Det hele avsluttes med tur gjennom nordre del av Skiptvet, gjennom Spydeberg sentrum og opp til Svenneby Sag- og Høvleri sydvest for Lyseren.

Selv om klubben er landsomfattende er det ikke alle som har en Ford Modell A som er medlem.

Stadig en populær bil

– Litt av hensikten med turen er å gjøre folk oppmerksomme på at klubben eksisterer. Vi har litt trøbbel med rekruttering. Det er mange som har A-forder som ikke er medlem. Dessuten er det mange som har et forhold til A-Forden i Askim, forklarer Manum.

– Solid bygget

– A-Forden er, selv etter dagens bilstandard, meget kjørbar. Den er meget solid bygget. En indikasjon på det, er blant annet at det er mange ganger flere operative A-forder i dag enn for eksempel Chevroleter, til tross for at Chevrolet i perioden produserte like mange biler, fortsetter han.

På grunn av det store antall A-Forder rundt om i verden, er det et så stort marked at nær sagt alle deler kan kjøpes for en rimelig penge. Ford gjorde et nummer ut av å produsere biler for hvermannsen, og derfor er den nok også det som motorhistorisk kjøretøy i dag.

Kommentarer til denne saken