Gå til sidens hovedinnhold

Eie eller lease? Dette må du vite

Artikkelen er over 7 år gammel

Lokalavisen har snakket med lokale forhandlere om privatleasing.

Å lease bil privat har blitt vanligere de siste årene. Mange er fortsatt usikre på hvordan dette fungerer i praksis.

– Å lease en bil er kort sagt at du leier den i tre år. Dette gjør at du unngår risikoena ved å måtte tenke på videresalg av bilen, og du har i praksis alltid en ny bil.

– På den annen siden så er leasing et lavterskeltilbud for dem som ikke har de store kjøreavstandene i året, og økonomi som gjør de kanskje ikke kan punge ut med store summer til et bilkjøp, sier salgssjef ved Bergerkrysset Auto i Mysen, Raymond Hellum.

Avhenger av økonimien

– Har man for eksempel et huslån, og banken ikke vil gi deg et billån kan en leasingavtale være gunstig hvis du er avhengig av bil, sier han videre.

Leasing fungerer slik at du gjerne betaler en startsum for bilen. Så betaler du månedlige avdrag på den, slik av man betaler for bilens verditap over tre år.

Men prisen på bilen er uten moms så bilens verdi er regnet som lavere enn hvis man skulle kjøpt den. Mange har sikkert sett reklamer for biler som kan leases for under tusenlappen i måneden, men her er det noen fallgruver man skal være klar over.

– Disse tilbudene er ofte gode hvis man ikke kjører mye. Tilbud i denne prisklassen har ofte et lavt antall kilometer du kan kjøre hvert år. I tillegg er ofte førstegangssummen forholdsvis høy. Det gjør at du betaler mindre i måneden. Kjører du over den tillatte kilometergrensen blir det fort mye dyrere, forklarer Hellum.

Lavterskeltilbud

Bilselger hos Andresen Bil as i Askim, Thor Gunnar Frogner er enig i at privatleasing er et lavterskeltilbud.

– Det passer godt for folk med lav egenkapital og man får forutsigbare kostnader så lenge man holder seg under avtalt kjørelengde og ikke påfører bilen riper eller skader. Forsikring- og servicekostnader blir det samme på leasing som når man eier bil, sier han.

Vær nøye med bilen

En ulempe med leasing er at man er låst i et leieforhold i 36 måneder. Ønsker du å avslutte forholdet må du betale moms på alle innbakte rentekostnader og årsavgifter i leieforholdet, og rentekostnadene kan du heller ikke trekke fra på selvangivelsen

– Vår erfaring er at leasing for privatpersoner koster noe mer over tid, kontra å kjøpe og bytte etter like lang periode, sier Frogner.

– Flere og flere velger leasing hos oss. Momsfradraget og den lave renten vi har her i landet gjør leasing gunstig for mange. Du får en ny bil med full garanti, og klarer du å holde deg innenfor de angitte rammene med vedlikehold og kjørelengde kan det være en god løsning. I tillegg slipper kundene å bekymre seg for bruktmarkedet når de har kjørt bilen i tre år, sier Tore Melleby, salgskonsulent hos Erling Rød as i Askim.

Raymond Hallum kan også fortelle at størsteparten av bilene de leaser ut til privatpersoner er mindre biler.

– De taper seg lite i verdi, og gjør at førstegangssummen kan bli lav. Det samme gjelder da for de månedlige avdragene. Her kan også utgifter som årsavgift og service også legges inn. Det er uansett viktig å være klar over at hvis man leaser en bil krever det at man holder bilen i god stand og at man holder seg innenfor de rammen leasingforholdet tilsier, avslutter han.

Kommentarer til denne saken