Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig vask kan skape vintertrøbbel

Artikkelen er over 7 år gammel

Undersøkelse viser at mange kun vasker bilen på utsiden. Dette kan by på problemer for sjåførene, spesielt vinterstid.

I en undersøkelse foretatt av YouGov for Autobransjens Landsforening (ABL), kommer det frem at vi på langt nær er like flinke til å rengjøre bilen inni som utvendig.

Av de spurte i undersøkelsen svarer 16 prosent at innvendig vask kun forekommer én gang i året. To prosent svarte at det aldri skjedde.

Viktig i vinterhalvåret

– På denne tiden av året vil innvendig vask være spesielt viktig. Det blir kaldt om natten, og en ren kupé er første bud for å unngå dugg på rutene, sier Hawal Said (27) hos Askim Autosalg as.

Han forklarer at det fort kan legge seg et støvbelegg på innsiden av frontruten. Dette gjør at det lettere legger seg dugg på ruten.

– Vi anbefaler folk å vaske bilen på innsiden to ganger i måneden. Det vil også gjøre at man holder bilen ved like, slik at skitt og smuss ikke setter seg i interiøret. Får man store skader på innsiden av kupeen kan dette være med på å påvirke bruktverdien på bilen, sier Said.

Kan påvirke verdien

– Spesielt småbarnsfamilier burde være obs på dette. Det er mye rart som barn drar med seg inn i bilen som kan sette spor, sier kollega Knut Fossum (47).

– Bilens kupé er i realiteten et oppholdsrom som mange nordmenn tilbringer mye tid i. Derfor burde den egentlig rengjøres like rutinemessig som når vi bruker støvkluten hjemme, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

En god del norske bileiere er ganske flinke til å vaske bilen. Av de spurte svarer én tredjedel at de vasker bilen innvendig to til tre ganger i halvåret. 13 prosent svarte at de gjør det minst en gang i måneden.

– Vi vil gjerne ha flere over på slike vaner. Det finnes et stort utvalg bilpleieprodukter som gjør både innvendig og utvendig renhold mye lettere enn for noen år siden, så et godt resultat i form av helt ren bil er oppnåelig for alle, sier Hansen.

Bart Oliwyo hos Pit Stop i Askim kan fortelle at de omtrent utelukkende vasker biler både innvendig og utvendig.– Vi har ikke så mange privatkunder, men det er klart at spesielt for å unngå dugg på innsiden av ruten er det viktig at folk vasker bilene sine også innvendig, sier han.

Kommentarer til denne saken