Gå til sidens hovedinnhold

Blinker inn i blindsonen

Artikkelen er over 8 år gammel

Personbiler som legger seg inn foran vogntog er et problem på norske veier, og det uten at bilistene vet det selv.

Vogntogene ønsker nemlig ekstra avstand til bilen foran fordi blindsonen er større og bremselengden lengre.

Personbiler som presser seg inn foran lastebiler skaper farlige trafikksituasjoner og er kilde til innmeldte skader, ifølge Storebrand.

– Ja, vi opplever ganske mange skader der personbiler har forsøkt å legge seg inn foran et vogntog, bekrefter Petter Berg, fagsjef på Motor i Storebrand.

– Dette er særlig et problem ved påkjøringsfelt, spesielt i rushtrafikken. Ulykkene oppstår fordi personbilen havner i blindsonen til lastebilen når den blinker seg inn foran.

Vogntogene tar ofte ut ekstra avstand til bilen foran nettopp fordi blindsonen er større. Vogntoget trenger dessuten lengre bremselengde. Dette tar mange personbiler som en invitasjon til å legge seg foran.

–Dette er et tema som skaper mye frustrasjon blant norske lastebilsjåfører og bidrar til mange trafikkfarlige situasjoner, sier Karin Brun Ågotnes, kommunikasjonssjef i Norsk Lastebileier-Forbund.

I Storebrand tror man de fleste bilistene føler de har mer kontroll dersom de ligger foran vogntoget. Ligger de bak, mister de oversikten over trafikkbildet. Forsikringsselskapet oppfordrer likevel bilførere til å være mer forsiktige, ikke minst med tanke på skadeomfanget som kan oppstå som følge av sammenstøt mellom vogntog og personbil.

Kommentarer til denne saken