Regjeringen må raskt avklare om barn og unge mellom 12 og 15 år skal få tilbud om koronavaksine, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det bør være mulig å få et klart signal fra regjeringen som gjør at man kan komme i gang med en sånn vaksinering raskt, sier Støre til NTB.

Regjeringen varslet for et par uker siden at det snart ville komme en vurdering av om unge mellom 12 og 15 år skal tilbys vaksine, men avgjørelsen lar vente på seg.

Samtidig skyter smittetallene i været, og flere skoler har opplevd store smitteutbrudd.

– Møter stor uro

Støre ber regjeringen få opp tempoet.

– Vi møter stor uro blant mange foreldre som opplever høye smittetall i skolen, og store utfordringer for skoleledelsen og lærere i å håndtere den situasjonen, sier Støre.

Han viser til at vaksinene fra Pfizer og Moderna alt er godkjent til bruk for 12-15-åringer og mener Norge bør se til Danmark, som er blant landene som vaksinerer alle fra 12 år og oppover.

– Vaksinene finnes, er godkjente og vil utgjøre en forskjell, sier Støre.

Sliter med smittesporing

Ap-lederen ber samtidig regjeringen sørge for at kommunene har god nok testkapasitet og tilgang til nødvendig smittevernutstyr.

Flere kommuner har den siste tiden meldt fra om at de sliter med å følge opp smittesporingen, blant dem Bergen og Oslo.

Regjeringen ba forrige uke kommuner med sprengt kapasitet om å prioritere vaksinasjon framfor smittesporing.

– Vi forventer at regjeringen nå er nært på kommunene i å støtte dem i en krevende situasjon, der de både ønsker å holde skoler åpne på grønt nivå, og samtidig skal finne balansen mellom testing og karantene for å holde smitten nede, sier Støre.

Høie: – Jobber med dette

– Støre vet utmerket godt at regjeringen jobber med dette og vil komme med en anbefaling i god tid før det eventuelt er aktuelt å vaksinere denne gruppen, svarer helseminister Bent Høie (H) til Støres forespørsel om avklaring.

Høie sier i sitt svar at han syns kommunene gjør en fantastisk jobb, og at helsedepartementet er i tett dialog med dem for å støtte dem i arbeidet de gjør, og at det ikke er hurtighet som er det viktigste, når avgjørelsen om vaksine for unge skal tas.

– Vi er opptatt av at beslutningen om å tilby vaksine til aldersgruppen 12–15 år blir tatt på en slik måte at det gir tillit og trygghet for barna og deres foreldre. Dersom vi beslutter å gi denne aldersgruppen vaksine, er ikke det viktigste å starte raskt, men å sørge for at flest mulig blir med over målstreken, sier Høie.

(©NTB)