Iselin fra Opplysningskontoret for frukt har sett på barnematprodukter du bør styre unna til hverdags

Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.

Iselin Sagen, Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler vanlig mat med gode råvarer til våre barn.

Av

Iselin Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt har tatt en nærmere titt på et utvalg barnematprodukter med frukt og grønnsaker.

DEL

– For de aller minste er det ikke nødvendig med ekstra søtsaker eller snacks, de har ikke et ønske om noe ekstra enda, mener Iselin Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun skjønner godt at foreldre blir forvirret.

– Noen produkter hører til helgekosen hos litt større barn, og bør ikke tas med i kostholdet til barn under ett år. Karbohydrater og kalorier er langt fra farlig, det er noe kroppen må ha. Men veldig kaloririke produkter hører til helgekosen, og ikke som hverdagsmat, påpeker Sagen.

Her er tre produkter som hører til helgekosen

– Kiddylicious «1 av 5 om dagen» kan stille seg kritisk til når ser man på næringsinnholdet i produktet. Kiddylicious sitt produkt inneholder seks ganger så mye kalorier som en vanlig blanding av banan og jordbær ville gitt. Produktet passer best som helgekos, mener Iselin Sagen.

– Kan et produkt kalles «carrot sticks» med kun 14 prosent gulrotpulver? Det ville vel vært mer passende å kalle produktet «maispinner». Til sammenligning inneholder en helt vanlig gulrot 12 ganger så lite kalorier. Dette produktet bør serveres som snacks og ikke som en erstatning for gulrot, sier Iselin Sagen.

– Organix sine fruktbiter av eplejuicekonsentrat, eplepurekonsentrat og bringebærpure passer sitt navn. Dette er først og fremst «goodies» som vi på norsk godt kan oversette til godteri. I likhet med de andre produktene, hører dette til helgekosen og ikke som hverdagsmat til små barn, mener Iselin Sagen.

Vanlig mat er best

– Fullamming anbefales til barnet er 6 måneder. Så lenge babyen vokser og trives er det ingen grunn til å gi annen mat og drikke. Når barnet har fylt 6 måneder trenger det fast føde i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Det er ingen bestemt regel for hva barnet bør begynne med, men i starten bør maten være finmost og nesten flytende. Moser med frukt, bær og grønnsaker, og grøt er fint å starte med. Etter hvert som barnet blir større venner det seg til moser med mer biter, og deretter foretrekker de ofte grønnsakene hver for seg. Det er en god vane å ha oppskåret frukt tilgjengelig for å dempe småsulten. En smoothie til kvelds er også både godt og nyttig for kroppen for både store og små, påpeker Iselin Sagen.

Artikkeltags