Bare 3 av 10 unge tror renta vil øke

Det har ikke gått helt opp for unge mellom 18 og 25 år at renta trolig vil stige i løpet av det neste år.

Det har ikke gått helt opp for unge mellom 18 og 25 år at renta trolig vil stige i løpet av det neste år. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mens annenhver nordmann sett under ett tror boliglånsrenta skal opp det neste året, er det kun i overkant av tre av ti unge som tror det samme.

DEL

Faktisk så tror mer enn 1 av 10 mellom 18 og 25 år at boliglånsrenta skal videre ned det neste året.

1 av 2 norske boligeiere tror boliglånsrenta vil stige i løpet av det neste året. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

Da en lignende undersøkelse ble gjennomført for et halvt år siden, hadde mindre enn 1 av 4 tro på renteoppgang.

– Har du en stram økonomi, med liten fleksibilitet, kan selv en liten renteoppgang få store konsekvenser. Mange har økt forbruket i takt med rentenedsettelsene, refinansiert boliglånet for å få råd til et høyere forbruk eller strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Da kan selv en liten renteoppgang svi hardt, advarer Elin Reitan. Hun er forbrukerøkonom i Nordea.


I undersøkelsen kommer det også fram at kun fem prosent av boligeierne har tro på rentenedgang, mens 34 prosent tror renta forholder seg uforandret det neste året.

– Forhåpentligvis bidrar forventningen om renteoppgang til at flere forbereder seg på at overskuddet på forbrukskontoen vil krympe. Dermed vil folk være bedre rustet når renta settes opp. Nå har forbrukerne en gyllen mulighet til å redusere forbruket og nedbetale gjeld eller spare seg opp en buffer. Da vil ikke overgangen til den nye rentehverdagen bli like tøff, fastslår forbrukerøkonom Elin Reitan.

Til tross for at 1 av 2 nordmenn regner med en renteoppgang, mener Reitan det er tall i undersøkelsen det er grunn til å være bekymret over. Kun i overkant av tre av ti unge mellom 18 og 25 år tror boliglånsrenten vil stige det neste året. To av ti tror boliglånsrenten forblir uforandret, mens i overkant av én av ti tror på rentenedgang.

– På grunn av høye boligpriser har nok mange unge en sårbar økonomi, som ikke tåler endringer i ytre faktorer spesielt godt. De håper nok i det lengste at renta ikke skal stige, og krysser fingrene for at det rentenivået vi har i dag forblir uforandret i lang tid framover.

Har du en stram økonomi, med liten fleksibilitet, kan selv en liten renteoppgang få store konsekvenser.

Elin Reitan, forbrukerøkonom

Reitan er redd det fort kan bli med ønsketenkningen og at vondt blir verre når mange ikke tar inn over seg at vi kan ha en renteoppgang i vente det neste året.

Det er de eldste i undersøkelsen som har mest tro på en renteoppgang. I underkant av seks av ti mellom 55 og 65 år tror boliglånsrenta skal opp det neste året. Kun to prosent tror på rentenedgang, mens 35 prosent forventer at det ikke blir noen endring i rentenivået de neste tolv månedene.

– Mens de unge aldri har opplevd høye renter, har den eldre generasjonen fått kjenne den høye renta på kroppen og vet hvor dyrt det kan være å låne penger. Det gjør nok at de er litt oppmerksomme på en mulig renteoppgang, sier Reitan. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken