Onsdag 23. november åpnet Indre Østfold kommune dørene til kommunestyresalen på rådhuset. Hvem som helst kunne møte opp og dele sine tanker om hvordan sentrumsområdene i Askim, Mysen, Spydeberg, Tomter og Skjønhaug skal utvikles i kommuneplanen.

Temaet for kvelden var «Byggehøyder og estetikk» – et tema flere tydelig har en sterk mening om.

Mange ting å mene

Et kart for hver av de fem største tettstedene i Indre Østfold ligger spredt utover kommunestyresalen. Ved Spydeberg-kartet står Sidsel Sørli og Kari Ørnø engasjerte og diskuterer.

«Byggehøyder i kommuneplanen for Spydeberg i dag: Åpner for byggehøyder over 5.-etasjer.», står det på en lapp like ved Spydeberg-kartet.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Her er de bekymret over å få en boligblokk som nærmeste nabo

– Dette er jeg absolutt ikke enig i. Det er ikke greit, mener Sidsel Sørli, kommunestyrerepresentant for Senterpartiet bestemt.

– Vi prøver å ta vare på den Stasjonsgata vi har i dag. Det blir feil med høye, store blokker langs gata i Spydeberg som har mange flotte småhus i dag, fortsetter Kari Ørnø, administrator for Facebook-gruppa Stasjonsgatas venner.

Argumentet til Sørli og Ørnø er at småbarnsfamiliene som flytter til Spydeberg ikke ønsker seg inn i blokker, men eneboliger med hage og trampoline.

– Vi skal fortsette å utvikle Spydeberg sentrum, men infrastrukturen må følge etter. Skal vi ønske flere innbyggere velkommen må vi ha mer plass på skolene og legesentrene, samt flere tilbud for barn, unge og voksne, mener Ørnø.

Estetikken i nybyggene er også et viktig tema, mener duoen fra Spydeberg.

– Man kan ikke bygge svarte, firkantede, hvitost-lignende bygg med flatt tak i sentrum, sier Ørnø.

– Vi må huske at det er forskjell på by og tettsted. Pendlere som flytter fra Oslo til Spydeberg ønsker seg eneboliger etter at de har bodd i blokkleiligheter lenge, mener Sørli.

Savner særpreg

En som også var til stede var Thor Hals (H), som nylig seiret om å bli Høyres fylkesordførerkandidat i Østfold. Fra 2011 til 2019 var Hals ordfører i daværende Askim kommune.

(Saken fortsetter under bildet)


– Jeg har jobbet med byutvikling i såpass mange år at jeg har fått et nerdete forhold til det. Askim er en by i rask utvikling som vil se ganske annerledes ut om 30 år grunnet fortetting av sentrum, mener Hals.

– I dag savner jeg estetikken som kan gi Askim særpreg. La oss håpe vi får se mer av det fremover, legger han til.

Hva er dine tanker rundt byggehøyder i sentrum?

Jeg er ikke imot 14 etasjer høye bygg, men området rundt må tillate det. Dersom det er langt nok til nærmeste nabo kan 14 etasjers bygg være en god idé. Dersom bygget ligger tett og skjermer for området rundt bør man være mer aktsom, svarer Hals.

– Avgjørende

Arealplanlegger Bente Sand i Indre Østfold kommune var blant de som inviterte til innspillskvelden på rådhuset.

– Medvirkningen vi får med innbyggerne er avgjørende for oss i innspurtsfasen. Vi er glade for muligheten til samtale med de som kommer innom, forteller Sand til avisen.

(Saken fortsetter under bildet)


Samtlige besøkende fikk muligheten til å svare på en spørreundersøkelse via QR-kode. Der kunne man svare på spørsmål om byggehøyder, boligtyper og sentrumsutvikling, for å nevne noe.

– Undersøkelsen vil legges ut på kommunens hjemmesider uke 48, slik at de som ikke fikk mulighet til å delta kan gi sine tilbakemeldinger, avslutter hun.