Her lærer man å kommunisere med hunder

FIN TRENING: Stine Elise Lindseth fra Spydeberg deltok på kurset sammen med hunden Eila, og opplever det som svært nyttig å gå på hundekurs.

FIN TRENING: Stine Elise Lindseth fra Spydeberg deltok på kurset sammen med hunden Eila, og opplever det som svært nyttig å gå på hundekurs. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En stresset hund kan føre til hundeangrep. Derfor bør du kunne lese hundens signaler før du slipper den løs i en hundepark i disse båndtvangtider.

DEL

SPYDEBERG: Hundens språk og dempende signaler var tema da Solbergfoss Hundepark avholdt gratis kurs for brukerne av parken lørdag ettermiddag. Dempede signaler er hundens språk og måte å kommunisere på. Språket kalles for dempende signaler fordi hunden bruker dem for å prøve å dempe eller roe ned enten seg selv, andre eller en situasjon.

KONTAKT: Shibaen Eila og den engelske bulldogen Effi hilste på hverandre.

KONTAKT: Shibaen Eila og den engelske bulldogen Effi hilste på hverandre. Foto:

Se om hunden er stresset

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang. Det betyr at hundeeiere må ta med seg sine firebeinte venner til en hundepark om den skal slippes løs.

Hundeinstruktør Janne Magnesen forklarer at det er svært viktig å kunne lese hundens dempende signaler når den skal boltre seg i en hundepark med andre hunder og mennesker.

– En stresset hund kan føre til hundeangrep, opplyser Magnesen. Derfor bør hundeeieren kunne lese når den er stresset.

(Saken fortsetter under bildet)

SIGNALER: Eila fikk også hilse på den amerikanske cocker spanielen Sandy.

SIGNALER: Eila fikk også hilse på den amerikanske cocker spanielen Sandy. Foto:

Mange dempende signaler

Hunder har mange måter å vise dempende signaler på.

– Den kan slikke snute, snu siden og rumpa til, sette seg ned og tisse mye. Slipper man hunden løs i en hundepark og den for eksempel begynner å ri på en annen hund, er det signal om at den er sterkt stresset og ikke har det så bra. Hunden kan også gå til eieren og signalisere at «dette liker jeg ikke», sier Magnesen.

For mye løping og stress kan føre til atferdsproblemer, og gjøre at hunden agerer mot andre hunder.

Tok kontakt med andre

Stine Elise Lindseth fra Spydeberg deltok på kurset sammen med hunden Eila. Hun er halvannet år og av rasen Sheeba. Både matmor og Eila har hatt stor utbytte av trening.

– Eila har vært usikker på mennesker og hunder, men mest mennesker og barn. Det har hjulpet å gå på kurs og fellestrening, smiler Lindseth. Lørdag fikk hun se den store nytteverdien av å gå på kurs. Eila følte seg trygg og tok kontakt med både kursdeltakere og andre hunder som ble sluppet inn på området.

(Saken fortsetter under bildet)

IDYLLISK: I Solbergfoss Hundepark er det god mulighet for å gi hunden mental trening. Her er det spennende apparater å bryne seg på.

IDYLLISK: I Solbergfoss Hundepark er det god mulighet for å gi hunden mental trening. Her er det spennende apparater å bryne seg på. Foto:

Privatdrevet hundepark

Solbergfoss Hundepark ligger like ved Solbergfoss kraftverk, på Spydebergsiden. Hundeparken drives privat, og et styre med Liv og Jan Andresen i spissen sørger for den daglige drift.

– Hver onsdag holder vi stengt, og vi har fellestreninger hver søndag, forteller Andresen. Ellers er parken åpen og gratis å bruke.

– Nå er det båndtvang og vi ønsker at parken skal anvendes på en god måte for alle, påpeker Andresen, som legger til at hundeparken holder gratis kurs en gang i året.

Artikkeltags