Gå til sidens hovedinnhold

Feiret Frigjøringsdagen og hedret veteraner

Artikkelen er over 3 år gammel

Askim: Det tynnes i rekkene av veteraner fra 2. Verdenskrig, naturlig nok. Det var tydelig under årets markering av Frigjørings- og veterandagen 8. mai. Men i tiårene etter 1945 har flere enn 100.000 norske menn og kvinner tjenestegjort, og nye veteraner skal minnes og anerkjennes. Et knippe av disse var til stede ved krigsminnesmerket ved Fossum bru.

Båsting Sven-Åge Myrvang har lang fartstid i Heimevernet og er 2. visepresident i NROF avdeling Fossumstrøget. Han sier at det hvert år byr på litt hodebry å finne en relevant taler til markeringen ved Fossum bru. I år var det tidligere forsvarssjef Sverre Diesen som fikk oppdraget. Uten notater, konsentrert og tydelig snakket han til forsamlingen på rundt 70. Han talte blant annet for større vilje til å betale for et godt forsvar.

– Det er ikke nok å ville kjempe for freden. Det koker blant annet ned til hvem som har best utstyr, disilpin og trening, sa Diesen.

I helgen smeller det fra denne gjengen – men det er bare en konkurranse

– Vi var veldig heldige som fikk Diesen hit. Han talte svært profesjonelt selvsagt, og med et viktig budskap. Det at alle må være villige til å betale for at de relativt få som skal løse oppdraget får best mulig vilkår. Det norske forsvaret består av færre folk nå, men det er til gjengjeld mer avansert. Det er annerledes, og ikke nødvendigvis dårligere, sa Myrvang.

Hundrevis av elever fra Spydeberg fikk en historietime ved Fossum bru som de sent vil glemme

Feltprest Andreas Braset holdt også en tale foran minnesmerket. Han trakk frem kjente helter, men også ukjente som det er langt flere av. Både i nyere tid og under 2. Verdenskrig.

– De fleste jeg møter er beskjedne. «Vi gjorde bare jobben vår», sier de. Det kan være naboen din som bærer en slik historie, påpekte feltprest Andreas Braset. Han understreket imidlertid at prisen har blitt høy for mange. At flere bærer både fysiske og psykiske sår for livet etter oppdrag. Pårørende opplever at deres ikke kommer hjem i det hele tatt, eller at soldaten ikke kommer helt hjem slik de kjenner vedkommende.

Mot avslutningen minnet feltprest Braset om hva norske menn og kvinner kjempet for i utenlandsoppdrag:

– Frihet, trygghet og fremtid.

Det var ved gamle Fossum bru at det fra 10. april 1940 lå 129 norske soldater i stillinger på Askimsiden. Disse skulle forhindre tyske tropper i å ta seg over Glomma, men fikk et brutalt møte med tyske soldater og deres moderne utstyr. Angrepet kom tidlig morgen 12. april. Et døgn senere var de siste norske ute av stillingene sine og på vei østover mot den norske hovedstyrken som lå ved Askim. 12 norske soldater falt i kampene ved Fossum bru. De tyske styrkene hadde mange flere falne, men antallet er ukjent.

Fakta

Frigjøringsdagen i Norge markerer frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjonen i årene 1940–1945.

I 2010 besluttet regjeringen at dagen også skal være nasjonal veterandag, for slik å hedre alle veteraner for deres innsats, fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.

Markeringen ved Fossum bru var i regi av NROF (Norske Reserveoffiserers Forbund) avdeling Fossumstrøget, NVIO (Norges veteranforbund for Internasjonale operasjoner) avdeling Follo og Indre Østfold og NFF (Indre Østfold Forsvarsforening).

Kommentarer til denne saken