Gå til sidens hovedinnhold

Askiminger lot seg sjarmere av Tsjekkia: – Dette er helt topp, og annerledes enn forventet

Artikkelen er over 2 år gammel

Tsjekkia kan by på mer enn flott natur, slott og borger som klorer seg fast til fjellsidene, små byer der tiden har stått stille og vakre bygninger med fantastiske veggmalerier.

Tsjekkia var et av de første landene som kastet av seg kommunismen og åpnet sine grenser. Folket er vennlige, og for en gruppe askiminger ble uken et lite eventyr, en vandring i historiske minnesmerker, vakre middelalderbyer, gamle slott og naturpark med sprellende ørret, blå øyestikkere og en herlig natur. Vi nordmenn besøker gjerne landet, men de fleste stopper i Praha. Men det finnes så mye mer.

Veien til hjertet

Solen skinner, svetteperlene pipler fram på panna og østfoldingene sitter under parasollen på restauranten og nyter verdens billigste øl. 10 norske kroner for en halv liter, men så er vi ikke så langt unna Pilsen eller utspringet til Budweiser.

Prachatice ble grunnlagt i århundreskiftet 1300-1400. Den er også kalt «veien til hjertet» og «perlen på den gylne sti». Byen vokste enormt på 1600-tallet på grunn av salthandel, og bebyggelsen i gamlebyen har beholdt sitt renessanse-utseende. Og i 2002 fikk den også årets historiske pris.

Kulturreisen som er en del av Erasmus-prosjektet for seniorer, har gitt deltakerne nye bekjentskap, en kulturreise i det ukjente. Tsjekkerne har så mye å by på. Slottet i Cesky Krumlov var elegant og hadde oversikt over byen som nå står på Unescos verdensarvliste. Kanskje mer imponerende var slottet Hluboka nad Vltavou som er i Neo-Gothic Windsor-stil. Slottet ble konfiskert i 1939, og eieren Adolph Swartzenberg rømte til USA for å unngå nazistene. Han prøvde etter krigen å få eiendommen tilbake, men den er i dag i statens eie. Man må nesten stoppe opp og undre over hvor rike de adelige og mektige har vært opp gjennom tidene.

Og hvilken tradisjon tsjekkerne har med å pynte sine hus med malerier!

Utvidet horisont

Solen har gått ned, det er møte på torget, men vi skjønner ingen ting. Engelsken er så som så.

– Dette er helt topp, og annerledes enn forventet. Vi får se deres land og kultur, har aldri vært med på slikt før. En utfordring er språket. Vi måtte spørre om veien, da ble vi henvist til en 12-åring. De unge lærer engelsk, forteller Øistein Hasselgård.

– Det er hyggelig selskap, og vi har fått utvidet horisonten noe vi ikke hadde klart på egen hånd. Landet er åpenbart fremadstormende og slott er alltid imponerende. Jeg er glad for at jeg fikk være med på dette, sier Per Brække.

Kommentarer til denne saken