Masteroppgaven til askimingen har fått mye oppmerksomhet – nå får han ærefull pris

NY HJEMPLASS: Vadsø er blitt askimingen Erling Fjeldaas' nye hjemadresse, etter at juristen begynte å jobbe i Statens vegvesen. FOTO: Privat

NY HJEMPLASS: Vadsø er blitt askimingen Erling Fjeldaas' nye hjemadresse, etter at juristen begynte å jobbe i Statens vegvesen. FOTO: Privat

Artikkelen er over 1 år gammel

Miljøvernentusiasten Erling Fjeldaas har satt seg grundig inn i konsekvensene av lysforurensning. Nå har hans masteroppgave om temaet sikret ham en pris fra Universitetet i Oslo.

DEL

ASKIM: Fjeldaas (26) er opprinnelig Askim-gutt, men etter fullførte jusstudier flyttet han for tre uker siden til Vadsø i Finnmark. Der har han fått jobb i Statens vegvesen.

– Hva er tema for masteroppgaven?

– Lysforurensning defineres som unødvendig belysning utendørs. Slikt lys fører til 1): At vi bare ser en brøkdel av stjernene på himmelen. 2) Lyset har innvirkning på dyr, planter og insekter. 3) Stor estetisk innvirkning på byområder. 4) Kan påvirke helsen vår og føre til stress og døgnrytmeforstyrrelser. 5) Rett bruk av lys kan gi energiøkonomiske innsparinger.

LES OGSÅ: Ny juksemetode ble svært dyr for sjåføren

Dunkelt glødelys byttes ut med hvitt LED-lys

– Hva førte til at du ble opptatt av lysforurensning?

– Etter å ha bodd i Oslo noen år, ble jeg stadig mer bevisst på problematikken. Der byttes nå glødelys ut med LED-lys. Gul, dunkel gatebelysning har i stedet blitt hvit og kraftig. Dette som følge av EU-direktiver.

– Litt mer om bakgrunnen din?

– Etter å ha gått musikklinja ved Askim videregående skole, studerte jeg klassisk gitar ved musikkhøgskolen i to år og avsluttet med studier ved det juridiske fakultet i Oslo. Masteroppgaven er i rettsvitenskap.

– Hva brakte deg til Finnmark?

– For det første var det lettere å få jobb lenger nord. For det andre hadde jeg et ønske om å bo i nord noen år, mange sørpå har lite kunnskaper om landsdelen. Statens vegvesen er dessuten en interessant arbeidsgiver å jobbe for.

(Saken fortsetter under bildet)

PRISVINNER: Erling Fjeldaas har skrevet en masteroppgave om fravær av lysregulering i det norske samfunnet. Mens lydforurensning har fått mye oppmerksomhet, er det færre som fokuserer på den voksende mengden flomlys og LED-pærer i gatene. 		FOTO: Privat

PRISVINNER: Erling Fjeldaas har skrevet en masteroppgave om fravær av lysregulering i det norske samfunnet. Mens lydforurensning har fått mye oppmerksomhet, er det færre som fokuserer på den voksende mengden flomlys og LED-pærer i gatene. FOTO: Privat

LES OGSÅ: Even Walseng fra mysen

Sjenerende belysning også i Askim

– Når mottar du prisen (sammen med to andre studenter) for årets «beste bærekraftige masteroppgave»?

– Det skjer mandag 3. september – ved Universitetet i Oslo. Prisen er på 10.000 kroner og gir også mulighet for å delta på en del arrangementer.

Juryen beskriver Fjeldaas' oppgave som et pionérarbeid som berører en tematikk som tidligere er blitt svært lite behandlet. Juryen vektlegger at oppgaven refererer til en rekke bærekraftmål, slik som å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris samt å fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering.

– Også Askim kommune kan trenge en lokal regulering av lysforurensning. Typiske eksempler på sjenerende belysning er rundt avlastningsbanen, stadion og på Hov. Hvis ordfører Thor Hals skulle ønske rådgivning, er det bare å ta kontakt, sier Fjeldaas.

Artikkeltags