Markerer Askims undergang med kunst

Miriam Aune (38) er ansvarlig for Undergangsgalleriet i Askim.

Miriam Aune (38) er ansvarlig for Undergangsgalleriet i Askim. Foto:

Askim kommune er snart historie. Nå jobber barn og unge for å lage et varig avtrykk av kommunen. Kunstverkene skal pryde undergangen i rundkjøringen ved Smaalenene hotell.

DEL

ASKIM: Fra 1. januar er ikke lenger Askim en egen kommune. Det markeres med en egen programkalender som henger på rådshusveggen. Fram mot sammenslåingen blir det flere ulike arrangementer. Et av disse er åpningen av Undergangsgalleriet 23. november.

– Det skal gi et varig avtrykk av deler av historien, forklarer kultursjef i Askim, Margaret Aadalen.

Les også:

Ulike kunstprosjekter

Ansvarlig for Undergangsgalleriet er kunstner Miriam Aune. Hun jobber med tegning, maling, skulpturer og trykk. I tillegg er hun lærer ved kulturskolen for Askim, Skiptvet og Spydeberg – og jobber også i verkstedet i fengselet på Mysen.

– Hvem skal lage kunstverkene som skal henge i undergangen?

– Vi har invitert skoler og barnehager til å delta. De ansatte velger undertemaer. Det kan være en barnehage som liker å gå tur til Glomma. Natur kan da være et tema. En skoleklasse kan velge temaet samhold og vennskap. De kan levere både tegninger og figurer. Disse settes sammen til en collage som igjen trykkes opp på aluminiumsplater i ulike størrelser. På denne måten blir kunsten satt sammen til en større historisk fortelling, sier Aune.

Ønsker ny belysning

En grå og nedtagget undergang blir snart til et opplyst galleri med kunst både på ut- og innsiden. Folk skal trekkes inn i for å se all kunsten. Miriam Aune ønsker seg ny belysning og sier kommunen er i dialog med Statens vegvesen om oppussing undergangen.

– Hvor mye skal dette koste?

– Det kan jeg ikke si noe om ennå. Men selve trykkingen på aluminiumsplatene er ikke så dyrt, opplyser hun.

Les også: Rift om billetter til unik sirkusopplevelse: – Du vil få se skjulte perler på kraftverket

Denne undergangen skal senere i høst bli prydet av kunst som viser noe av Askims historie.

Denne undergangen skal senere i høst bli prydet av kunst som viser noe av Askims historie.


Artikkeltags