ASKIM: Radiolyttere fikk tips, råd og veiledning om det digitale radioskiftet fra det rullende informasjonskontoret Radiovogna som står parkert på bensinstasjonen Cirkle K i Askim torsdag. Radiovogna har fulgt det digitale radioskiftet region for region gjennom landet.

Radiovogna har tilbakelagt over 50.000 kilometer i Norge til nå. Smaalenenes Avis tok en prat med kommunikasjonssjef og ansvarlig for Radiovogna-turneen, Tommy Gaustad.

– Kan du si litt om Radiovogna, og hva lurer folk på?

– Radiovogna er til stede med hjelpeteam med teknisk kyndige DAB-eksperter, vi kaller dem DAB-doktorer, som svarer på spørsmål og hjelper lyttere med installering av DAB-radio eller adapter i bil. Vi rykker også ut og hjelper folk i hele Indre Østfold, hvis folk har problemer med å få inn DAB-signalene. Stort sett er det i tilfelle mottakerutstyret som kan gjøres noe med, DAB-dekningen er god i hele Østfold.

LES OGSÅ: Lokal DAB-forhandler merker godt at FM-nettet stenges snart

– Hvordan er responsen fra folk?

– Det er mange innom, de fleste lurer på DAB-radio i bilen. Det finnes forskjellige løsninger, med integrert DAB-radio eller DAB-adapter med antenne i frontruta. Antennen må monteres riktig, og vi bidrar med veiledning. Inne i Radiovogna viser vi fram ulike DAB-radioer og antenner, både hjemmeradioer og bilradio-løsninger.  Blant annet har vi en gammeldags Tandberg Sølvsuper 10 som har fått nytt liv via en DAB-radio med fjernkontroll. Dette er relevant for mange som har gamle radioer av god kvalitet. De kan fortsatt brukes, med litt tilpasning.

– Hvor mye penger må folk ut med for henge med på det digitale radioskiftet?

– En god DAB hjemmeradio får du fra 600–700 kroner og oppover. En DAB-adapter til bil koster fra 1000 kroner og oppover. Det viktigste er at antenneløsningen er god. Det er lurt å være tidlig ute, det er ingen grunn til å vente. DAB-dekningen er allerede på plass. Folk er flinke, de greier det meste selv. Det er naturlig at store endringer trenger litt tid, det krever litt av folk når det gjelder omstilling, men Radiovogna bidrar til å gjøre terskelen lavere, sier Gaustad.

LES OGSÅ: DAB-radioer har skaffet foreningen hundretusener av kroner