Åpnet hjemmet sitt for utvekslingsstudenter: – Det viktigste er å ha hjerterom

VERTSFAMILIE: Christina Westerveld Haug og ektemannen Steinar har flere ganger vært vertsfamilie. Noe både de og deres tre barn har satt stor pris på og hatt mye glede av.

VERTSFAMILIE: Christina Westerveld Haug og ektemannen Steinar har flere ganger vært vertsfamilie. Noe både de og deres tre barn har satt stor pris på og hatt mye glede av. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fire ganger har Christina og Steinar Haug fra Askim hatt utvekslingsstudenter boende hos seg.

DEL

ASKIM: Annenhvert år siden 2010 har familien Haug vært vertsfamilie.

– Grunnen til at vi valgte å bli vertsfamilie er fordi jeg selv var på utveksling som ungdom, og det er et år som står høyt hos meg. Det er et år man aldri glemmer, og vi ønsket å gi den opplevelsen til andre ungdommer, forteller Christina Westerveld Haug.

Ser seg selv med nye øyne

– Gjennom de årene vi har hatt utvekslingselever hjemme hos oss har det vært mye latter og fine stunder, og man ser seg selv med nye øyne. Alt må forklares på en tydelig måte. Man kan ikke forvente at 16-17-åringer fra andre siden av verden vet hvordan ting fungerer her i Norge, sier Christina.

Hun beskriver det å ha utvekslingsstudenter hjemme hos seg selv som å få et nytt barn.

– Det aller viktigste egenskapen man kan ha som vertsfamilie er å gi studentene en plass i hjertet sitt. De skal bli en del av familien, sier hun, som selv har jevnlig kontakt med alle de fire studentene som har bodd der.

Haug forteller at en fransk jente de hadde som utvekslingsstudent for noen år siden har flyttet tilbake til Norge for å studere.

– Hun kommer på besøk innimellom, og hun snakker så godt norsk! Forteller Westerveld Haug.

For er det en ting familien Haug er strenge på fra begynnelsen så er det at all kommunikasjon skal foregå på norsk.

En del av integreringen

– Det er veldig dumt hvis man på starten av året snakker norsk med elevene. Alle deres venner kommer til å snakke norsk, og i undervisningen på skolen snakker de norsk. Så det er viktig at de lærer seg språket så fort som mulig, forklarer hun.

Christina legger til at mange norske ungdommer syns det kan være spennende å snakke engelsk i begynnelsen, men at de fort slår over til norsk. Hvis utvekslingsstudentene skal kunne følge med i samtaler må de kunne språket.

Christina forteller at de drar med seg studentene sine på det som er, og at de i starten ikke får valget om å bli med eller ikke.

– De vet jo ikke så mye om hva det er å finne på i Norge, så det første halvåret drar vi dem med oss rundt, på hytta og ut på gåturer for eksempel. Det andre halvåret har de blitt mer kjent her og finner gjerne på ting på egen hånd også, forteller hun.

Hun syns det er spesielt morsomt å dra dem med seg på fysisk aktivitet.

– Mange er ikke vant til å bevege seg slik vi gjør i morgen. Etter en gåtur med hunden kan de være ganske utslitt. Men de blir vant med det etter hvert. Når de besøker oss i ettertid er gåturer en av de tingene de spør om vi kan gjøre, sier hun med et smil.

HJEM: Dette bildet ble tatt da Gwenn Dorpmund fra Frankrike bodde hos familien Westerveld Haug i Askim. Hun har blitt som et nytt familiemedlem.

HJEM: Dette bildet ble tatt da Gwenn Dorpmund fra Frankrike bodde hos familien Westerveld Haug i Askim. Hun har blitt som et nytt familiemedlem. Foto:

Krever ikke mye

– Er det mye jobb med utvekslingsstudenter?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men det krever en del fokus, du skal kunne følge dem opp som om de er dine egne barn, forklarer hun og legger til;

– Mange tror nok at man må ha god tid som vertsfamilie, men jeg er travel hele tiden. Det er ikke viktig at du hele tiden skal være hjemme, men at når du er hjemme, så bruker du tid sammen med dem som en familie.

– Er det noen krav for å bli vertsfamilie?

– Nei, ikke som vi har hørt i hvert fall. Så lenge du har hjerterom er du langt på vei. Det eneste er at vi måtte levere vandel, forklarer hun.

Ellers beskriver Christina familien sin som en vanlig norsk familie.

– Og skulle det ikke fungere med utvekslingsstudent, av forskjellige årsaker, så hjelper organisasjonen til med å finne en ny familie. Det er ingen skam, sånt skjer, sier Westerveld Haug.

For tiden driver familien med et oppussing av et bruk i Marker hvor de har tenkt til å flytte inn, og har derfor ikke tenkt til å ha utvekslingsstudenter i år.

For få vertsfamilier

Rett før skolestart i august er mange utenlandske ungdommer på vei til Norge for å gå på videregående skole her ett år. Men flere av organisasjonene sliter med å finne vertsfamilier.

– Den 18. august ankommer 129 utvekslingselever Norge. De skal gå på en norsk videregående skole og bo hos en vanlig norsk familie. De fleste vet hvor de skal bo, og har allerede pakket kofferten klar i forhold til klima. Dessverre gjelder ikke dette alle. Over 90 av dem mangler fortsatt vertsfamilie, og lurer veldig på hvor de skal bo når de kommer til Norge i august, skriver AFS Norge Internasjonal Utveksling i en pressemelding.

Artikkeltags