Meny lanserer brød bakt med larver – skal foreløpig ikke selges i Indre Østfold

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nyheter fra landet rundtIfølge en pressemelding fra Meny inneholder grovbrødet «Mjølmums» cirka 100 malte melbillelarver.

Det er Bakehuset som har utviklet Mjølmumsbrødet, som altså inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver, kalt mjølmums/melmums. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

I utgangspunktet vil brødet som en test selges i 22 Meny-butikker i mars. To av disse er å finne i henholdsvis Fredrikstad og Moss. Også i Ski skal brødet selges.

– Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Mari Kristine Kasbo, som er kategoriansvarlig for bakeri i Meny.

Snacks

Hun ser ikke bort fra at insekter er vel prematurt for norske ganer, selv om mange Meny-kunder er interessert i nyheter.

– Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.

Så langt har Larveriet kun solgt til mindre utsalgssteder som tørket snacks.

– I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet i pressemeldingen.

Fornybar ressurs

Larvene dyrkes frem på åtte uker i små kasser, og de skal være ekstra proteinrike. Sammenliknet med annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver. Det samme gjelder drivhusgassutslipp.

– I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter - nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat, heter det i pressemeldingen, hvor smaken av melbillemelet omtales som svakt nøtteaktig.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

Artikkeltags