Hevder Askim og Hobøl har et stort trumfkort på lur for å få viljen sin

Svein Olav Agnalt

Svein Olav Agnalt

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Ny storkommune i Indre Østfold Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) mener Askim og Hobøl sitter på et maktmiddel som i ytterste konsekvens kan få hele den nye storkommunen til å falle fra hverandre.

Stikkordet er regjeringsskifte. Et nytt norsk politisk regime basert på Arbeiderpartiet og Senterpartiet åpner for en omkamp om sammenslåtte kommuner. For tiden er det ytterst spennende om neste statsminister heter Erna eller Jonas.

Begge partier går til valg på at kommuner som er slått sammen mot sin vilje kan søke om å få dette revurdert. Begrunnelsen er at alle sammenslåinger skal skje frivillig.

Det er allerede kjent at dette betyr at Spydeberg kan be om å få tre ut, og få medhold hos en Ap/Sp-regjering.

– Men det betyr også at både Askim og Hobøl kan vedta å få tatt saken opp på nytt, sier Svein Olav Agnalt.

Det sentrale er at disse to kommunene begge har vedtak på at de ikke ønsker å ha med seg Eidsberg. Stortingsvedtaket som er fattet om ny storkommune sier at Eidsberg skal være med. Og her ligger konflikten.

– Det betyr at de to kommunene per definisjon er tvangssammenslått med Eidsberg ifølge dette vedtaket. Blir det regjeringsskifte, kan de vise til denne åpningen dersom de ikke får et resultat som Askim og Hobøl er fornøyd med.

– Så dersom Askim for eksempel ikke får gjennom at den nye storkommunen skal hete Askim – slik man står hardt på –  så kan bystyret vise til at man er utsatt for tvang med å bli slått sammen med Eidsberg og be om å få slippe?

– Satt helt på spissen kan dette bli en følge, ja, sier Agnalt.

– Det samme gjelder Hobøl og selvfølgelig Spydeberg, legger han til.

Han understreker at han uttaler seg på vegne av Lokalsamfunnsforeningen som er generelt kritisk til å slå sammen kommuner, i alle fall mot kommunenes egen vilje. Samtidig mener han at vervet gir ham førstehånds kunnskap om hvordan valgløftene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal forstås.

– Jeg tror også at mange i Askim er fullt klar over at denne muligheten kan åpne seg, men at de ikke snakker høyt om den, sier han.

Agnalt hevder samtidig at han ikke har noen ting imot den nye storkommunen. De må gjerne lykkes, understreker han.

– Jeg har gått og tenkt på om jeg skulle snakke høyt om dette, og om hvorfor ingen sier noe. Men samtidig tror jeg det er viktig at folk er klar over dette før høstens valg. Det må derfor komme fram i lyset.

Ap-politikeren hevder samtidig at Eidsberg og Trøgstad ikke har noen angrefrist. De har begge bedt om å bli innlemmet i ny storkommune og kan ikke vise til noen bruk av tvang.

LES OGSÅ: «Byråkratenes håpløse språk koster oss 150 millioner kroner i året»                                       

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken