Flere hundre samlet for fred på tvers av religion, livssyn og tilhørighet

Flere hundre: Askim ungdomsskole var full mandag kveld. Til venstre skimtes TV2-reporteren Kadafi Zaman som holdt foredrag om ekstremisme, med vekt på oppblomstring av høyreekstreme.

Flere hundre: Askim ungdomsskole var full mandag kveld. Til venstre skimtes TV2-reporteren Kadafi Zaman som holdt foredrag om ekstremisme, med vekt på oppblomstring av høyreekstreme. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

ASKIM: Flere tilstedeværende på Trygg Askims Folkemøte ble høyst sannsynlig rikere på forståelse og fattigere på fordommer.

Det som Trygg i Askim har klart å skape kan kanskje være eksempel til etterfølgelse for andre. Kommunen har mer enn 20 % med innvandrerbakgrunn fordelt på 90 nasjonaliteter. Under folkemøtene kommer en stor del av dem sammen for en helaften med debatt, musikk, lystenning, foredrag, humor, mat, mingling og mer. Mandagens møte samlet flere hundre på selveste FN-dagen.

Stolt av å bruke hijab

En engasjert Nadia Hasnaoui ledet det hele, også paneldebatten som besto av et knippe taleføre ungdommer. Disse representerte ulike religioner og livssyn. Her kom de unges stemme og mening frem, mens de voksne pent måtte høre på. Kanskje noen fikk seg en overraskelse. For mens debatten om hodeplagg raser, har etter alt å dømme den unge generasjonen et mer avslappet forhold til det. En av paneldeltakerne svarte følgende på hvordan hun syntes det var å begynne med hijab.

– Jeg var stolt. Følte meg annerledes og fikk mange komplimenter.

– Hvordan syns dere det er at noen bruker hijab? 

– Det tenker vi ikke over. Slike fordommer ligger nok igjen i generasjonen bak oss. Vi er vokst opp med disse ulikhetene, påpekte Jon Havstein.

– Er dere redd for ekstremisme i Indre Østfold?, ville Hasnaoui vite.

– Nei, egentlig ikke. Fordi vi beviser blant annet gjennom dette at vi kan snakke sammen, sa Abdi Malele. Han fortalte hvordan det å være muslim påvirket hans hverdag, og at han så det mer som en levemåte enn religion.

– Jeg vil egentlig kalle det folkeskikk, påpekte unggutten. Malele var kjapp i replikken og er for øvrig et fotballtalent.

Vant for vakker tekst

Trygg i Askim hadde i forkant utfordret alle til å skrive en tekst om fred. Vinnerteksten ble lest opp av skuespiller og opprinnelig askiming Assad Siddique, før forfatteren ble annonsert. 18-åringen Farhiya Kahin kjente den raskt igjen, og ble tydelig rørt og glad for anerkjennelsen. Her er hennes vakre dikt om fred:

«Du er ikke glemt og ikke er du alene.

Jeg ser du trenger min stemme, og den skal du få når din står stille.

Et land er bygget sammen av mennesker, men et annet har falt sammen.

Der du er og har det vondt, er jeg med deg. Gjennom godt og gjennom ondt. Fordi din kamp i veien mot fred, er min i et ukjent sted.

Fred for meg er det å mene og si. Fred for meg er lykken av å få og gi.

Fred for meg handler om død og liv.Fred er å dele fordi det gir deg en glede.

Fred for meg er tanken som teller, men husk å gi det du kan av deg selv. For det å dele er med på å spre glede.

Og det å elske og respektere. For vi alle er med på å skape fred. Gjør ditt og jeg vil gjøre mitt. Og det vi får til sammen, vil ingen ta for gitt.

Livet er svart og livet er hvitt. Du og jeg står sammen for den freden vi ønsker alle sammen».

Forfatter: Farhiya Kahin, 18 år

FAKTA

Trygg Askim er et samarbeid mellom Det muslimske kultursenter, Internasjonal jentegruppe, Askim menighet, Askim kommune og Politiet. Basert på frivillighet.

Etablert i april 2015, med mål om å ha et åpent og velfungerende flerkulturelt samfunn.

Artikkeltags