Kreative ungdomsskoleelever klare til å gå i 17. mai-tog med splitter nye faner

KONGELIG MOTIV: Lisa Nguyen tenkte mest på slottet og mennesker i bunader da hun skulle designe et forslag til fane. Nå er den i ferd med å ferdigstilles.

KONGELIG MOTIV: Lisa Nguyen tenkte mest på slottet og mennesker i bunader da hun skulle designe et forslag til fane. Nå er den i ferd med å ferdigstilles. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Elevene ved Askim ungdomsskole kan med ekstra stolthet reise fanene i årets 17. mai-tog

DEL

ASKIM: I disse dager klippes og sys det til den store gullmedaljen på Askim ungdomsskole. 27 designforslag er blitt forvandlet til flotte og kreative tekstilfaner, og er i ferd med å ferdigstilles før den store festdagen braker løs om en døy uke.

Tidligere år har nemlig klassene ved Askim ungdomsskole båret papirfaner i toget, som ble laget nye for hvert år. I fjor ble 17. mai en bløt affære da øsende, pøsende regn førte til at fanene gikk i oppløsning og tusjen rant bort.

– Mange skoler bruker stoff-faner, men det har ikke vi, siden vi er ny skole, sier kunst- og håndverkslærer Kari Westgaard.

SEKKELØP: Viola Aunes motiv forestiller en sekkeløp-konkurranse som er en tradisjonell aktivitet på 17. mai.

SEKKELØP: Viola Aunes motiv forestiller en sekkeløp-konkurranse som er en tradisjonell aktivitet på 17. mai. Foto:

Klassiske motiv

Etter initiativ fra lærerne ble det derfor avholdt en designkonkurranse der de 27 beste forslagene er blitt realisert. Klassiske 17. mai-motiver pryder nå de nye fanene, slik som Eidsvoll, slottet, Stortinget og bunader. Det er ingen tvil om at elevene på design- og redesign er svært kreative.

– Elevene har jobbet med prosjektet siden jul, fortsetter Westgaard. Dermed får alle trinnene og klassene en ny fane å samles bak i toget.

RUSS: En russelue, ski og kart over Norge pryder fanen til Olivie Hergard-Ystenes.

RUSS: En russelue, ski og kart over Norge pryder fanen til Olivie Hergard-Ystenes. Foto:

Morsomt prosjekt

Viola Aune (14) går i 9E og beskriver prosjektet som veldig gøy.

– Det er mer vanskelig enn masse andre ting vi har gjort og krever mer, sier 14-åringen. Hennes flotte design forestiller en sekkeløp-konkurranse.

– Det er en typisk 17. mai-aktivitet, sier hun. Lisa Nguyen (14) i 9G tenkte mest på slottet da hun skulle designe et forslag.

– Jeg hadde lyst til å ha med mennesker med bunad, sier hun.

MORO: Christian Skråmo-Edvardsen, Cathrin Haidar og Ida Marie Madsen synes prosjektet har vært morsomt, men også litt vanskelig.

MORO: Christian Skråmo-Edvardsen, Cathrin Haidar og Ida Marie Madsen synes prosjektet har vært morsomt, men også litt vanskelig. Foto:

– Gøy og utfordrende

Olivie Hergard-Ystenes i 9C synes at 17. mai er synonymt med russ. Derfor var valget av motiv lett.

– Russ er typisk norsk, smiler hun.

Christian Skråmo-Edvardsen (15) og 14-åringene Cathrin Haidar og Ida Marie Madsen synes prosjektet har vært både gøy og utfordrende.

Elevene enes om at det blir ekstra stas å gå bak de nye fanene i toget.

Artikkeltags