Kristian har 18 seksere på vitnemålet

MYSEN-DUO: Marie Sørli (18) fra Hærland og Kristian Løvland (18) fra Rakkestad er de beste avgangselevene på   Mysen videregående skole i 2016.

MYSEN-DUO: Marie Sørli (18) fra Hærland og Kristian Løvland (18) fra Rakkestad er de beste avgangselevene på Mysen videregående skole i 2016.

Artikkelen er over 4 år gammel

De flinkeste elevene ved Askim og Mysen vgs er samstemte: Glem skippertakene hvis du vil få gode karakterer.

DEL

8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

– Det viktigste er å jobbe veldig mye underveis – og å gå på skolen, fastslår Kristian Løvland (18).

Rakstingen er eleven på Mysen videregående skole som fikk aller høyest gjennomsnittlig karakter på sitt vitnemål, hele 6,1 (inkludert fire tilleggspoeng). Det betyr at han har ikke mindre enn 18 seksere på vitnemålet.

Marie Sørli (18) fra Hærland er nummer to, med et gjennomsnitt på 5,86 inkludert tilleggspoeng. Hun har 16 toppkarakterer notert på sitt vitnemål.

– Og så er det veldig viktig med flinke lærere. Dyktige lærere gjør at man ikke trenger å jobbe like mye hjemme for å få med seg stoffet, er de to enige om.

Jobbet seg opp fra firer

Også på Askim videregående skole er det elever som har gått ut med svært gode karakterer. Blant dem finner vi Tahir Rexhaj, Helene Cecilia Finsrud, Susanne Bjorvand og Håkon Werner Vyrje. Disse har henholdsvis 5,7, 5,7, 5,82 og 5,6 i gjennomsnitt.

– Jeg hadde omtrent fire i snitt på ungdomsskolen, og hadde hørt at det var mye vanskeligere på videregående. Da begynte jeg å jobbe mer, og fokusere. Da gikk det bra, forteller realfagseleven Tahir Rexhaj (19) fra Askim.

DYKTIGE: Tahir Rexhaj (19) og Helene Cecilia Finsrud (18) har henholdsvis ti og tolv seksere på vitnemålet fra videregående skole.

DYKTIGE: Tahir Rexhaj (19) og Helene Cecilia Finsrud (18) har henholdsvis ti og tolv seksere på vitnemålet fra videregående skole.

Da ble høye karakterer motivasjon i seg selv. Rexhaj bestemte seg nylig for å bli tannlege – et studie som normalt krever omtrent 5,5 i gjennomsnittskarakter for å komme inn.

– Det handler om å forme sin egen fremtid. Hvor mye arbeid man legger i skolearbeidet sitt vil jo gjenspeiles i fremtiden, mener han.

Vil studere jus

Samtlige av elevene vi har snakket med begynner med høyere utdanning til høsten. Susanne Bjorvand vil inn på profesjonsstudiet i psykologi i Trondheim. Både Marie Sørli, Helene Cecilia Finsrud og Håkon Werner Vyrje sikter seg inn mot jusstudiet ved Universitetet i Oslo.

– Jeg synes det er spennende med rett og galt, og så er det mye man kan gjøre med studiet. Det er jo egentlig en av de mest åpne retningene man kan gå, sier Sørli.

I år er rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo årets tredje mest populære førstevalg for søkere, med 1.724 søkere på 220 plasser.

Kristian Løvland vil bli sivilingeniør på NTNU, med spesialisering i kybernetikk og robotikk.

– Det handler kort og godt om alt som kan gjøres automatisk av roboter, forklarer han.

– Prioriteringssak

Elevene er enige om at skolen må prioriteres dersom man skal få toppkarakterer. Det er likevel langt ifra umulig å finne en balanse mellom skole og fritidsaktiviteter. Det er heller ikke umulig å ha en morsom russetid, selv om man vil gjøre det bra på eksamen.

Men oppmøte synes de er viktig – og den mye omtalte fraværsgrensen er de ikke helt negative til.

– Jeg kan virke sidrumpa og gammal nå, men det er mange som tenker mer på hva skolen kan gjøre for dem, enn hva de selv kan gjøre. Man bør heller lære enn å bli lært, synes Løvland.

FAKTA

  • Studiepoeng er poengene som avgjør inntak til høyere utdanning.
  • Disse beregnes ut fra gjennomsnittlig karakter ganget med ti, pluss eventuelle tilleggspoeng for spesielle fag.
  • Fag som gir tilleggspoeng er realfagene og ekstra fremmedspråk.
  • Gjennomsnittlig karakter pluss eventuelle tilleggspoeng omtales gjerne som «snitt».

Artikkeltags