Askim: Glamour, humor, alvor, dybde og vidt spenn for barn og voksne. Det er stikkord for et rikt program i Askim kulturhus denne høsten. Og det slår nesten aldri feil. Publikum strømmer til når det er lokale på scenen. Et godt utvalg av disse var samlet for høstlanseringen av Askim kulturhus' program denne uken.

 

– Føler oss hjemme her

– Vi så over programmet og oppdaget at det i år er veldig mange lokale. Mer enn dobbelt så mange som i fjor. Det syns vi er morsomt, og oppfordrer flere til å bruke huset. Det er både rimeligere for lokale aktører å leie, og de kan søke kommunen om støtte, påpeker daglig leder Mette Killingmoe. Blant dem som har funnet seg godt til rette i Askims storstue er folket bak Trøgstadkonserten.

– Vi er stolte av denne konserten, hvor vi har klart å bruke bare trøgstinger samtidig holde et høyt nivå, og over mange sjangre. Trøgstadkonserten ble arrangert for første gang i 2005, og vi føler oss litt hjemme her, sier Hans Petter Ringstad som har vært med fra start. Benny Hanssen er også en gjenganger i kulturhuset.

– Jeg ser i programmet her at jeg skal være med på flere ting. Å få være konferansier på Trøgstadkonserten ser jeg selvsagt veldig fram til. Jeg gleder meg til å få vite hva det innebærer, og håper på frie tøyler, smiler Benny Hanssen. Han skal være konferansier sammen med Erik Nilsson.

År etter år fyller også Årgangspop kafeen. Nå spiller de for tiende gang.

 

Søker artist

Det hele startet i går, torsdag, med det livsbejaende underholdningsforedraget «Lykkebobler». Så fortsetter det i dag med vinsmaking, for første gang på Kulturhusets program. Siste post er «Jakten på julestemningen» med Stine Tangen. Og det virker kanskje langt frem, men årets hit innen julebordsshow er mest sannsynlig «Jul på rød løper».

– Galskap med blant andre Tom Mathisen, Marianne Antonsen og Polkabjørn & Kleine Heine. Samtidig skal det være glamor og stas. Publikum går inn på rød løper, blir tatt bilde av og skal føle at dette er noe ekstra. Uten å være snobbete, understreker Bjørn Halstensen som deltar med sitt orkester.

Svein Erik Lunde forteller at de markerer 25-årsjubileet til Askim Blanda Kor med en jubileumsforestilling. Her får publikum en reise gjennom flere kjente musikaler.

 

Ukulturnatt har blitt tradisjon.

– Det er en gavepakke fra kommunen, hvor det ikke koster å delta. Det har vært en stor suksess å benytte lokale aktører, Askim sentrum og ikke minst et overraskelsesmoment, forteller Kultursjef Margaret Aadalen. Killingmoe gleder seg til mye.

 – Odd Nordstoga har vi prøvd å få hit i alle år, og endelig klaffer det. Jeg gleder meg. Det verdenskjente teaterstykket «Closer» er noe jeg også ser svært mye frem til, sier hun. Killingmoe forteller at folk vanligvis går rett hjem etter en forestilling.

– Vi vil gjøre huset mer levende, og vil gjerne at folk skal kose seg i P.M. Røwdes kafé etterpå. Derfor ønsker vi oss noen som har lyst til å opptre i kafeen etter forestillinger. Mot et symbolsk honorar, sier Killingmoe.

Fra Blanda Smågodt i år kommer en rocka versjon av klassikeren «Jungelboken».

Les også: Etter flere gode år går kulturhuset med underskudd nok en gang