Huggormbittet kunne tatt livet av ham

ALVORLIG: Jan Ingar Båtvik mistet synet, taleevnen og ble svært alvorlig syk etter at hoggormen bet ham. Illusjtrasjon.

ALVORLIG: Jan Ingar Båtvik mistet synet, taleevnen og ble svært alvorlig syk etter at hoggormen bet ham. Illusjtrasjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jan Ingar Båtvik skulle bare løfte på en huggorm. Som han har gjort i 20 år. Det kunne endt riktig ille denne gangen.

DEL

Huggormen bet. Det skjedde på Bøensætre i Aremark. Nå har biologen og førstelektoren ved høyskolen på Remmen ligget på sykehus den siste uka.

– Hadde ikke overlevd

Det er NRK Østfold som forteller om Jan Ingar Båtvik, som ble hentet av luftambulanse og var døden nær.

Halden Arbeiderblad har ikke lykkes å komme i kontakt med biologen, som var på tur med studenter på den tidligere Farmen-gården Bøensætre da huggormen bet.

Til NRK Østfold sier Båtvik: – Jeg var nok litt uforsiktig. Hadde jeg vært alene, hadde jeg ikke overlevd.

Nå ligger han på sykehus. Får fortsatt antibiotika intravenøst og tar blodprøver ofte.

Etter at det gikk riktig galt da han skulle løfte på en huggorm onsdag i forrige uke. Den «operasjonen» har biologen og friluftsmenneske gjort uten uhell i 20 år.

– Jeg hev meg over den og løftet den i halen. Å demonstrere huggorm er noe jeg kan. Jeg pleier å vise fram gifttennene som en del av demonstrasjonen, men denne gangen var jeg nok litt uforsiktig, sier han til statskanalen.

Biologen ble ifølge NRK Østfold bitt da han tok tak i nakken til huggormen. Like vel fortsatte undervisningen og tenkte at det ikke var så farlig.

Les om Oline fra Skiptvet som lå seks dager på intensivavdelingen etter at en huggorm bet henne i foten.

Sløret tale og mistet synet

Men det var det. Og det var studentene og kollegaene som slo alarm. Båtvik hovnet opp der ormen hadde bitt og i ansiktet. Talen ble slørete, og i bilen på vei til å møte ambulansen mistet han synet. Tungen hovnet opp, så han ikke klarte å snakke.

På grunn av tilstanden ble det bestilt luftambulanse, og der fikk han motgift. Et akutteam sto klart på sykehuset.

Hendelsen har ikke skremt Jan Ingar Båtvik fra å gå turer i skogen i framtida. Han sier han heller ikke har blitt redd for huggorm etter dette, men at han vil ta noen forholdsregler.

I fjor sommer skrev Smaalenenes Avis om Oda som måtte slutte som kokk etter en huggorm bet henne i armen.

Er fredet

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes huggorm over det meste av Sør-Norge. Det nordligste funnet er fra Rana i Nordland. Huggormen er fredet.

Du finner den gjerne på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller helst i solvarme lier og bakker, der den ofte treffes sammenrullet i solskinnet. I kulturlandskapet foretrekker den brakklagte enger, helst i nærheten av steingjerder, bringebærkratt eller annet skjul.

Kan få 21 unger

Huggorm blir kjønnsmoden når den er tre til fem år gammel.

Paringen foregår på våren, og hunnen er drektig i 60–100 dager. Hun føder fra én til 21 unger i juli-september. Det er i denne perioden man kan finne mange små huggorm som kommer ut fra såkalte ormebol. 

Den spiser smågnagere, men også spissmus, frosk, firfisler og fugleunger.

Flere melder fra om bitt

– Enkelte mennesker kan reagere kraftig på huggormgift. Dødsfall som følge av huggormbitt forekommer imidlertid sjelden i Norge. Giftinformasjonen har registrert en økning i antall henvendelser angående huggormbitt de siste årene, skriver Folkehelseinstituttet.

Symptomer på bitt med gift kan være smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet. Alvorlige tilfeller kan gi reaksjoner som hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjertebank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet. 
 

– Det er viktig at personer som er bitt av huggorm holder seg mest mulig i ro. Man skal ikke klemme, skjære og suge på bittstedet. Barn som er bitt bør bæres. Alle som blir bitt av huggorm bør kontakte lege eller Giftinformasjonen (tlf.: 22 59 13 00) for informasjon. Ved alvorlige symptomer bør man ringe nødnummeret (113).

Artikkeltags