Her svekkes tryggheten

Mange arbeidstakere mener regjeringen skaper større utrygghet i arbeidslivet, ifølge en ny undersøkelse.

Mange arbeidstakere mener regjeringen skaper større utrygghet i arbeidslivet, ifølge en ny undersøkelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringens arbeidslivspolitikk skaper utrygghet, viser en undersøkelse.

DEL

(Siste) Årets utgave av Arbeidslivsbarometeret til landsorganisasjonen YS levner ingen tvil.

– Veldig mange arbeidstakere mener regjeringen bidrar til å skape større utrygghet i arbeidslivet og svekker fagforeningenes innflytelse, sier YS-leder Jorunn Berland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Endringer

Hun tror noe kan forklares med de konkrete endringene i arbeidsmiljøloven i fjor, som ble gjennomført til stor motstand fra en nesten samlet fagbevegelse.

– Jeg tror mange opplever at regjeringen står for en politisk retning som svekker kollektivet. Ønsket om mer individualisering og svakere regulering maskert som «fleksibilitet» og «valgfrihet», bekymrer mange, sier Berland.

Hun mener regjeringen må styrke trepartssamarbeidet og i større grad involvere arbeidstakerne og arbeidstakerorganisasjonene i utformingen av politikken.

Bekymring

– Vi er enige om utfordringene, og løsningene blir best hvis vi løser dem i fellesskap, hevder Berland.

Hun mener det bør bekymre regjeringen at bare to av ti mener regjeringen har bidratt til å hindre ledighet og styrke omstillingsevnen i virksomhetene.

Fjorårets utgave av Arbeidslivsbarometeret ble utført like etter at den nye arbeidsmiljøloven ble vedtatt, men før den ble iverksatt. Da mente flere at regjeringen gjorde en god jobb.

Flere er positive

Regjeringen gjør en bedre enn jobb enn før, konkluderer Arve Kambe i Høyre.

Regjeringen gjør en bedre enn jobb enn før, konkluderer Arve Kambe i Høyre. Foto:

Arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Arve Kambe, mener YS-lederen bommer fullstendig og hevder hun høres ut som et ekko av LO-leder Gerd Kristiansen. Selv om bare fem prosent mener regjeringen gjør en god jobb i arbeidslivspolitikken, tolker Kambe undersøkelsen som positiv.

– Færre enn året før mener regjeringen gjør en dårlig jobb. To av tre mener regjeringen gjør en god eller grei jobb. Resultatet er bedre enn året før på alle parametere, sier Kambe.

– Resultatet av regjeringens politikk når det gjelder omstilling og ledighet, har fått for liten tid på seg til å ha full effekt. Høsten 2016 og 2017 vil få stor nytte av regjeringens politikk på området, mener han.

– Trepartssamarbeidet fungerer også godt, særlig når det gjelder arbeidet med omstilling og kamp mot arbeidslivskriminalitet. (ANB)

Artikkeltags