Kjøpmannsgården i Askim, også kalt Hångmannsgården, har en lang historie. Den ble bygget av Johannes Bergersen og sto først på en husmannsplass under Oraug gård. Senere ble den flyttet til Holt i Skolegata, før den til slutt endte opp i Museumsveien i 1976, hvor bygningen står den dag i dag.

Covid-19-pandemien gjorde renoveringen vanskeligere, men nå kan de 14 medlemmene i historielaget glede seg over hvor fint det ble. Alle har hjulpet til under oppussingen.

– Det er bare noe småtteri igjen, ellers er alt ferdig og nytt, sier Ulf Kolstad (75) til Smaalenenes Avis.

Installerte varmepumpe

Kjøpmannsgården er både godt vasket og nymalt, men den største oppgraderingen er nok den nye varmepumpen. Det har nemlig vært problemer med kulde i bygningen.

– Det har vært kaldt, spesielt om vinteren, fra 1976 til nå. Panelovner var ikke nok, kommenterer Kolstad. Han er veldig fornøyd med den nye varmen.

SE VIDEO:

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Kjøpmannsgården fikk støtte av Sparebankstiftelsen til renoveringen og gjenåpningen. Sparebankstiftelsen har de siste årene støttet lokale tiltak med 30 millioner kroner.

Tidligere var utstillinger av gjenstander fra krigen, blant annet militært materiell, plassert i Kjøpmannsgården. Det meste av dette ble flyttet i forbindelse med oppussingen, men bygget kan fortsatt skryte av mye historie mellom veggene. En klokke fra 1700-tallet, et gammeldags kontor og en tidligere butikk er bare noe av det man kan få se i Kjøpmannsgården.

Klippet snoren

Åpningen startet med snorklipping, og taler fra både Ulf Kolstad og John Altenborn (78).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Styret ble enig om å bruke bygget mer. Det var kaldt, taket flasset og det var mye fuktighet. Det er mye bedre og hyggeligere nå, så da måtte vi må ha en høytidelig åpning, forklarte Altenborn stolt.

En minst like stolt Kolstad fortalte historien om bygningen til medlemmene i historielaget. Noen av medlemmene fikk også overrakt blomster som takk for innsatsen under renoveringen.

– Vi alle ventet veldig lenge på dette, slo Altenborn fast.

Historielaget ønsker alle i Indre Østfold velkommen til å ha den oppussede Kjøpmannsgården i nærmere øyesyn.