SPYDEBERG: I år er det sjuende gang at Spydeberg-jenta Marit Torhaug Jensen setter opp teater sammen med ungdommene som er under rusbehandlig i Fossumkollektivet.

LES OGSÅ: Café Fossum feirer ett år: – Noen av de ansatte visste ikke hva et personalmøte var

Lørdagsteater på Fossum

I år ønskes publikum velkommen til åpen forestilling i morgen og neste lørdag.

– I tillegg har vi skoleforestillinger der ungdomsskoleelever fra Mysen, Askim og Spydeberg kommer inn på tunet til oss, sier Torhaug Jensen.

I år har gjengen valgt seg ut en moderne klassiker, stykket «Gjøkeredet», basert på romanen av Ken Kesey.

Stykket foregår på en psykiatrisk institusjon, og rette skarp kritikk mot behandlingsformen med sløvende medikamenter.

– Vaktmestrene har hjulpet oss med å bygge om låven så den ser ut som et sykehus fra 70-tallet. Vi har også rocket opp forestillingen med herlige sang- og dansenumre, og har med oss et fantastisk liveband, forteller Torhaug Jensen.

På grunn av ganske røff handling i stykket, så anbefales det at tilskuerne er over 13 år.

LES OGSÅ: Ble kjørt rett fra fengsel til Fossumkollektivet: – Skulle ønske jeg kunne være her i jula

Utviklende

Teateroppsetning er tradisjon i Fossumkollektivet; vi har gjort det i hver høst siden 1996.

Teateret brukes som en bevisst del av behandlingen. Gjennom teateret opplever de unge mestringsfølelse og glede, de øver på samarbeid, tålmodighet og stressmestring, forteller Torhaug Jensen.

De unge har ulike roller i forestillingen. Noen er skuespillere, noen er dansere, andre er bandmedlemmer, lyd/lys eller sminke. Ungdommene står også for alle rekvisitter selv.

– De er i en tøff behandlingssituasjon, og for enkelte er dette utenfor komfortsonen. Det kan kan man likevel ikke se når de står på scenen, de unge byr på seg selv, og viser nye sider av seg selv gjennom et teaterstykke som er verdt å få med seg, sier regissør Marit Torhaug Jensen.