Det ble klart da regjeringen fredag presenterte en videre gjenåpning av Norge. Prosessen er kommet til tredje trinn av i alt fire.

Breddeidretten for utøvere over 20 år har ligget brakk siden koronapandemien rammet landet i mars i fjor. I hele denne perioden har de ikke fått trene som normalt.

Først nå får bredden endelig unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand. Toppfotballen har allerede hatt det i ett år. De nye anbefalingene gjelder umiddelbart.

– Vi åpner for breddeidretten. Dette gjelder fotball og alle andre typer breddeidrett. Det betyr at det norske folk nå kan trene både utendørs og innendørs, sier kulturminister Abid Raja (V) til TV 2.

Jubel i lokalfotballen

For lokalfotballen i Indre Østfold er det nå lettelse å spore.

– Dette er en gledens dag! En dag jeg har ventet på i 15 måneder, sier en lettet A-lagstrener i Askim Fotball, Tor Anders Brenno.

– Jeg føler breddeidretten har blitt tråkket på i altfor lang tid. Det har blitt åpnet opp for alle andre, men ikke for oss. Vi har kunnet dra på treninger, men ikke fått lov til å «touche» kompisen. Samtidig har disse gutta kunnet gå rett av trening, sette seg i samme bil og dra på puben. Hallo! Selv jeg som ikke er noe regjeringsmateriale skjønner jo at dette ikke henger på greip, fortsetter han engasjert.

Han passer likevel på å skryte av gjengen han er trener for.

– Det har vært en steinhard kamp for å motivere gutta. Men på forrige trening og treningen før det hadde vi over 20 mann på trening. De har virkelig stått i denne kampen sammen med oss i trenerteamet. Det skal de ha ros for, skryter Brenno.

Nå gleder han seg til å komme i gang med treningskamper og seriespill.

– Vi går for opprykk både med A-laget i 5. divisjon og B-laget i 7. divisjon. Det har jeg troen på at vi skal klare, påpeker han.

Askim Fotball serieåpner for øvrig hjemme mot Spydeberg fredag 6. august.

Her er alle lettelsene for idretten:

  • Full kontakt for voksne i breddeidretten.
  • Unntak fra avstandskravet for voksne som deltar på idrettsarrangementer innenfor egen region eller krets.
  • Ved idretts, - kultur- og fritidsaktiviteter kan voksne over 20 år samles i grupper på 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.
  • Barn og unge under 20 år over hele landet kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse og uten krav om én meters avstand.
  • Toppidrett kan utøves som normalt. Seriespill kan gjennomføres både utendørs og innendørs.
  • Tilrettelagt karantene-/testregime for toppidrettsutøvere som returnerer fra utlandet gjør at disse kan trene og konkurrere kort tid etter retur.
  • Forsiktig oppmykning av innreiserestriksjonene for arrangementer på norsk jord. Gjelder i første omgang i forbindelse med Oslo Bislett Games og kvalifiseringskamper til UEFA Champions League og UEFA Conference League.