Alfred (15) knuste motstanderne – får skryt av tidligere verdensmester

IMPONERER: Alfred Bjørnerød gjorde alt rett på langdistansen under Hovedløpet. Far Tore

Bjørnerød og Tore Sandvik ble virkelig imponert.

IMPONERER: Alfred Bjørnerød gjorde alt rett på langdistansen under Hovedløpet. Far Tore Bjørnerød og Tore Sandvik ble virkelig imponert. Foto:

Av

Alfred Bjørnerød var i en klasse for seg på villmarks-distansen under det uoffisielle NM-et for yngre i orientering. Den tidligere verdenstoppen Tore Sandvik var av dem som ble imponert.

DEL

3.15 minutter ble seiersdifferansen i gutter 16 år på den 5,3 kilometer lange løypa i Gjelleråsenmarka i utkanten av Oslo og Lørenskog.

– I starten var jeg ekstremt nøye med å vite hvor jeg var. Fra den andre posten var det bare å kjøre på. Jeg tok post for post og hadde kontroll, sier Alfred.

Bjørnerød bodde på Ringvoll fram til september i fjor da familien tok over og flyttet til Fossum gård, fire kilometer fra Askim sentrum.

Det var godt over 20 varmegrader under konkurransen lørdag. Blåbærlyngen var høy, myrene bløte. Nesten overalt kjempet Bjørnerød seg fram med sikkerhet.

– Det var lett å gjøre feil. Ett sted var jeg noe usikker, sier unggutten.

Tore Sandvik som blant annet ble verdensmester i stafett i 1999 og individuelle VM-medaljør to år senere er med som leder for Østfold. Trøgstingen har selv vokst opp med Hovedløpet.

– Alfred er et usedvanlig stort talent. Uten tvil er han bedre enn jeg var på samme alder, i alle fall til å få ut sitt beste i viktige løp. Hver gang har heller ikke han lyktes, men Alfred har lært av feil. Han er dessuten sterk både fysisk og mentalt og langt framme på å analysere, sier trøgstingen som har bodd i Halden i en del år.

Er i slekt

Sandviks beste på Hovedløpet var en åttendeplass. På den tiden var det ikke sprint. Som ungdom hadde han ikke den samme sikkerheten som Bjørnerød har opparbeidet seg i en alder av snaut 16 år.

At 2004-modellen gjør det bra, skyldes ikke minst mye trening og oppsøking av kvalitetsøkter på kart. Gjennom hele vinteren var det ofte trening i Moss, som fortsatt er klubben, og i Fredrikstad.

Storesøster Karoline har gjerne kjørt. Med Indre Østfold er det bare blitt lite trening så langt.

Far Tore Bjørnerød er opprinnelig fra Fredrikstad mens mor Astrid vokste opp på Skjønhaug, samme sted som Tore Sandvik.

– Det er bra for orienterere å komme fra Trøgstad, smiler Sandvik.

Tore og Astrid er også tremenninger.

Helt andre nerver

Innen Hovedløpet er det også blitt trent flere ganger i Oslo. Alfred har også tenkt seg til hvordan løypa kunne bli på gamle kart over løpsområdet. Dermed ble 2004-modellen kjent med terrenget og utfordringene gjennom rent kontorarbeid. Så ble forventet løype og utfordringer diskutert på et møte blant Østfold-ungdommene fredag kveld. Tore Sandvik var sentral han hadde utkast, og trøgstingen traff svært bra.

– På løpsdagen ga det trygghet å se at starten var omtrent der den var vente å være, og jeg var mye roligere enn de to første årene på Hovedløpet. Jeg var sykt nervøs de gangene, sier Alfred.

– Du klarte å unngå noen konsentrasjonsglipper selv om du måtte skjønne at det gikk riktig bra?

– Tankene gikk litt rundt at jeg sprang bra, men jeg tvang konsentrasjonen inn på orienteringen. Det var vanskelig og lett å gjøre feil.

De to første hovedløpsårene ble det bom på langdistansen, men suksess med gull og sølv på sprinten som er i sentrum av Lørenskog denne gangen.

Søndag var det sprint på programmet i Hovedløpet. Da ble Alfred Bjørnerød nummer 13. Med tiden 17:48 var han drøye to minutter bak vinneren, Philip Romøren fra Fossum IF.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags