Gå til sidens hovedinnhold

Aldri før har det vært så vanskelig å bli politi: – Tidenes høyeste snitt

På politihøgskolen er kravene høye og ventelista lang, og det er få som får jobb etter ferdigstilt utdanning. Jonathan Jansen velger likevel å satse.

Som førsteårsstudent på politihøgskolen i Stavern stortrives Jonathan. Han har et klart ønske om å bli politi ettersom han ønsker å hjelpe andre.

– Jeg har alltid vært opptatt av hvordan mennesker har det, og jeg vil at alle skal ha det bra. Når mennesker blir satt i vanskelige og noen ganger skremmende situasjoner, det er da jeg som politi og medmenneske skal forstå, hjelpe, veilede og gi trygghet, sier han.

Høyt snitt

En av grunnene til at Jonathan valgte denne utdanningen er muligheten til en varierende hverdag. Han trives best med både teoretiske og praktiske fag. Dette var også avgjørende for å komme inn på studiet.

– For å komme inn må man gjennom en omfattende opptaksprosess, som består av en rekke tester og vurderinger, blant annet en egnethetsvurdering. Etter at man har bestått alle tester og vurderinger, så er det karakterene som avgjør til slutt. Karaktersnittet ved opptaket i 2020 var tidenes høyeste snitt, med 5,5 i Oslo, 5,17 i Stavern og 4,98 i Bodø, sier Jonathan.

En av grunnene til økningen kan ha vært at Stortinget besluttet å redusere antall studieplasser ved Politihøgskolen i Oslo fra 550 til 400 studieplasser.

Fornøyde studenter

Han mener uansett at alle som vil bør søke seg på utdanningen.

-\u0009Politihøgskolen har i flere år hatt landets mest fornøyde studenter. Jeg tror det er kombinasjonen av både praktiske og teoretiske fag som gjør at studentene trives så godt. Og de teoretiske fagene er spennende og gir kunnskap som kan relateres og brukes til å forstå viktige hendelser i samfunnet. I tillegg er det et godt samhold mellom studentene, og allerede fra første studieår får man følelsen av å være en del av politietaten, sier han.

Ønsker mangfold

Jonathan anbefaler alle kommende studenter til å være seg selv ettersom politiet ønsker ulike mennesker, med ulike kvaliteter. I tillegg må man jobbe godt med karakterene sine på videregående skole, holde seg i form og ha en plettfri vandel.

Kommentarer til denne saken