Det sier styreleder Lars Martin Antonsen i Skiptvet Travselskap. Han har, sammen med 13 andre har dannet en aksjonsgruppe kalt «aksjonsgruppa Hest – for folk flest», fordi de er redde for enorme konsekvenser for det meste som har med hest å gjøre i Norge. 26. november satser gruppa på en stor mobilisering av hesteentusiaster utenfor Stortinget for en stor markering av.

(Saken fortsetter under bildet)

– Kjemperespons

– Da forslaget fra Lotteritilsynet kom, innebærer det at man kan spille med et makstap på 20.000 kroner per måned. Da ble det en spontan reaksjon i miljøet. Aksjonen ble etablert sist mandag og allerede halvannet døgn etter var det 10.000 medlemmer, forteller Antonsen.

Han mener sporten vil tape omkring en milliard kroner på dette taket.

– Det er i dag omkring 16.500 årsverk som er knyttet til hest i næring. Overskuddet fra Norsk Rikstoto finansier mye av den enorme virksomheten. Mange av disse arbeidsplassene er knyttet til travsport der 2.200 hester er i profesjonell trening og rundt 10.000 er amatørtrente. Det er 13.200 medlemmer i Det Norske Travselskap, 12 travforbund, 173 travlag, 11 totalisatorbaner, samt lokalbaner, 120–130 treningsanlegg, 485 løpsdager med 4.200 dager. I tillegg kommer tallene fra galoppsporten, understreker Lars Martin Antonsen.

Selv i lille Skiptvet slår dette garantert ut, mener Antonsen:

– Hest er viktig i bygda vår. Det er faktisk 20 mennesker som skatter av inntekter fra hestedrift i Skiptvet, understreker travselskapslederen.

Antonsen påpeker at taperen i dette forslaget er Norsk Rikstoto, som er drivkraften for tilføring av midler til hestesport og annet.

– Hestesporten og hestens samfunnsnytte er formålet for stiftelsens eksistens og i fjor ble det utbetalt 500 millioner kroner til formålet. Dessuten må vi huske at hesten er viktig for arbeidet med integrering av innvandrere og flyktninger, kriminalomsorg og forebygging, samt som tilbud til mennesker med funksjonshemninger, psykiske helseproblemer, rusproblemer også videre. Hest er kort og godt helse, sier Lars Martin Antonsen bombastisk.

Redd for konsekvenser

Bakgrunnen for forslaget er at man ønsker å forebygge negative sosiale konsekvenser av pengespill.

– Et viktig argument for totalgrense er hensynet til familie og pårørende til de som har et problematisk forhold til spill, sier avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteri- og stiftelsestilsynet til NTB.

Antonsen deler ikke denne frykten.

– Det er kun et lite antall som sliter med potensielle spilleproblemer. Forskjellen på hestespill gjennom Norsk Rikstoto og spill som for eksempel Lotto er at vårt er kunnskapsbasert der de fleste driver ansvarlig på samme måte som man investerer i aksjer og handler på børsen; der det ikke er noen investeringsgrenser. Dessuten får man ikke gjennom dette forslaget demmet opp for alternative spill på utenlandske selskaper, slik at eneste forskjellen blir at det er norsk hestesport som taper fordi man tilføres mindre penger på overskuddet av Norsk Rikstotos overskudd. Vi ønsker heller absolutt ikke at noen blir spilleavhengige, poengterer Lars Martin Antonsen.