Ungdommens kommunestyre skal fremme barn og unges interesse og tale deres sak i Indre Østfold kommune, opplyses det om på kommunens hjemmeside.

– Det er en fin mulighet til å kunne ta del i noe og påvirke det som er nært, sier Adrian.

Adrian Ramberg Westgård

Navn: Adrian Ramberg Westgård

Alder: 17 år

Status: Singel

Familie: Mamma, pappa og to søsken

Gjør: Elev ved Askim videregående skole, leder for ungdommens kommunestyre

Ungdommens kommunestyre har blant annet fått til en satsning på omtrent en million kroner til forskjellige skolebøker til skolene i Indre Østfold. De har også fått utdelt egne midler på mellom 100-200.000 kroner, som de kan fordele utover hva de syntes passer best for ungdom, forteller han.

Adrian, som har vært leder i ett år, er spesielt fornøyd med hvordan de har satt viktige punkter på dagsordenen, og gjennomføringen av månedlige møter i ungdommens kommunestyre.

– Det er ingen som ikke har turt å stille spørsmål, uansett hva det måtte være, forteller han.

Skal stemme i kommunevalget

– Burde ungdommens kommunestyre ha mer i si?

– Ja absolutt, men da burde vi også brukt mer tid og gått igjennom enda flere saker, sier Adrian.

En av sakene Adrian interesser seg for, er hjelpemidlene i kommunen. Han mener at unge skal ha hjelpemidler tilgjengelig, og få det de trenger. Dette er blant annet busstilbud, skolebøker og fritidsaktiviteter hvor man kan være sosial.

– Er det noen andre i familien din som også er interessert i politikk?

– Ja, jeg har en farfar som har vært med i kommunestyret, så det er jo litt gøy, og så håper jeg at broren min og søsteren min også tar en interesse i det når det blir deres tur til å stemme. Det blir min første gang til å stemme dette valget.

Adrian følger med på kommunevalget, og han råder andre ungdommer til å gjøre det samme. Han følger selv med på valgprogrammer og har begynt å se litt på forskjellige valgomater.

Dette er rådet fra Adrian til andre ungdommer som har stemmerett i år:

– Det som er viktigst er å finne ut hva som er viktigst for en selv, og så finne ut hvem som kan innfri de kravene. Man blir nok aldri hundre prosent enig med noen av partiene, men det er veldig, veldig lurt å ta ett standpunkt og komme til en beslutning.

Ønsker å utgjøre en forskjell

– Hvorfor ble du med i ungdommens kommunestyre?

– Jeg har alltid hatt lyst til å kunne utgjøre en forskjell, og i kommunen som er så nært så er det en veldig fin mulighet til å gjøre akkurat det, påvirke det som står deg nærmest og det som er rundt deg, fordi da får du påvirket ganske direkte til politikerne.

Adrian mener heller ikke at ungdommens kommunestyre er politisk. De har noen medlemmer fra forskjellige ungdomspartier, men de er veldig gode på å holde partiene og ungdommens kommunestyre separat. De forskjellige medlemmene representerer klassene og skolene de kommer fra.

Adrian er selv ikke med i noe politisk ungdomsparti. Han sier at han heller ikke har andre fritidsaktiviteter han driver med, men konsentrerer seg fullt og helt om elevrådsarbeid og ungdommens kommunestyre, i tillegg til skolearbeid.

Adrian forteller også at de ikke opplever seg selv som politikere, men mer rådgivere. Det de sier og mener er det som kommer fram til politikerne, de er et talerør for ungdommene i kommunen, men de påvirker ikke politikken direkte.

– Vi får lov til å påvirke, men det er ikke sånn at det vi sier nødvendigvis blir sånn. Vi er veldig glade for den påvirkningskraften vi har, og vi føler at vi blir tatt godt imot og lyttet til.

Ungdommens kommunestyre tar imot søknader til gode formål for ungdom en til to ganger i året, hvor de kan gi mer direkte hjelp. Dette er noe de starter med nå, og det håper de blir en suksess. Dermed kan ungdommer som ikke er med i ungdommens kommunestyre også påvirke.

– Kommer du til å fortsette i ungdommens kommunestyre?

– Jeg håper det! Det er jo valg og jeg må få ny tillit hvert år, noe som jeg da håper på å få.

Adrian forteller også at det pleier å være en god del som fortsetter hvert år, men at de har rikelig med nye og. Han synes det er veldig fint å få nye perspektiver til enhver tid, og at de skiftes ut en gang i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et politisk talent

Varaordføreren i Indre Østfold, Kathrine Hestø Hansen, er vanligvis med på møtene til ungdommens kommunestyre.

– De unges stemme i Indre Østfold er viktig. Derfor har kommunestyret denne perioden vært opptatt av å styrke ungdommens øverste demokratiske arena. Sakte, men sikkert har vi jobbet fram mer deltakelse og engasjement og med Adrian ved roret dette siste året begynner vi virkelig å se resultater, forteller varaordføreren.

Videre sier hun at Adrian er et politisk talent, og hun er helt sikker på at vi vil se mer av ham i fremtiden.

Under20

Under20 er ungdomsredaksjonen i Smaalenenes Avis.

Under20 skrives av ungdom, for ungdom. Les Under20 HER!

Under20-redaksjonen består av Lillian Evonne Moss (leder), Parya Sakhizade, Marius Bakken Hoff, Veslemøy Draumås, Emina Basic, Cornelia Holtedahl Røed, Erica Keller, Odin André Neset, Viljar Grjotland og Patrick Wingerei.

Tips oss gjerne på [email protected]!