Siden i fjor høst har 199 lag fra Indre Østfolds ungdomsskoler kjempet om en plass i «5 rette»-finalen. Den foregår i Askim kulturhus 8. mai. Finalelagene er fra følgende klasser: 10A ved Trøgstad ungdomsskole, 10B ved Askim ungdomsskole, 10A ved Eidsberg ungdomsskole, 10E ved Askim ungdomsskole, samt 9A og 9B ved Kirkelund skole i Skiptvet.

Konkurransen, hvor elevene svarer på samfunnsaktuelle spørsmål lokalt og nasjonalt, er i regi av Smaalenenes Avis. Den arrangeres for andre gang og markedssjef i lokalavisen Bodil Slåttland Løken oppfordrer elever, søsken, foreldre, besteforeldre og alt som kan krype og gå til å komme og heie.

– Vi vil ha fullt hus og kjempestemning. Skolene bør mobilisere skikkelig, sier Slåttland Løken.

Av de seks lagene går de tre beste til en superfinale. Disse kjemper om 1. plass og hovedpremien på 10.000 kroner. 2.- og 3. plass får henholdsvis 5.000 og 2.500 kroner.

Windsurferen fra Tomter, Oda Johanne Stokstad Brødholt, kommer dessuten for å fortelle om et spennende liv som tar henne til bølger over hele verden. Hun har også med seg videoklipp.

Kvelden blir ledet av Håvard Lippestad, senterleder ved Askimtorget.

– Hva slags quizmaster blir du?

– Jeg har tre forbilder eller stjerner på quiz-himmelen. Det er to lokale; Vidar Unnerud og Tom Helgerud. Så er det selvsagt Dan Børge Akerø. Jeg blir nok en kloning av de tre, tipper jeg, småler Lippestad.