Etter høstferien skal ungdomsskoleelever fra Indre Østfold konkurrere om hvem som vet mest innenfor kategoriene lokale spørsmål, sport, kultur, nasjonale og internasjonale spørsmål.

Laget fra Trøgstad ungdomsskole var først ut med å melde seg på konkurransen, og nå har også to lag fra Askim ungdomsskole og ett fra Eidsberg hengt seg på.

Fjorårets vinnere

I fjor var det laget Smash fra klasse 9C på Grøtvedt ungdomsskole i Askim som stakk av med seieren og dermed også 10.000 kroner. Klassen valgte å bruke pengene på en dag med paintball for hele gjengen.

Klassen heter i år 10E og hører til nye Askim ungdomsskole, men de stiller like fullt opp.

– Vi har bestemt oss for å vinne i år igjen. Elevene syns det var veldig moro å være med i fjor, og særlig finalen var et høydepunkt, forteller kontaktlærer Trond Winther.

Klassen stiller med toppet lag og skal i gang med intervju-runder for å sette opp lag som har god oversikt over alle kategoriene.

Varierte kunnskapsfelt

Intervjurunder blir det ikke i Trøgstad der elevene selv skal sette sammen lagene.

I fjor hadde klassen laget Bezzervisserne med i finalen, og samfunnsfaglærer Cecilie Smedsrud føler presset om å lykkes i år også.

– Klassen gjorde det så bra i fjor så jeg føler mye ligger og hviler på mine skuldre ettersom jeg akkurat har tatt over som lærer, sier hun.

På spørsmål om hva klassen helst vil ha spørsmål om, er det delte meninger. Det ropes nyhetsbildet fra én kant, mens en av guttene gjerne kunne tenke seg fotballspørsmål og da særlig om Ronaldo.

En annen gutt ønsker spørsmål om rallycross, og det er tydelig at klassen har kunnskap om både det ene og det andre.

Vil ha med alle

For å forberede seg best mulig har Smedsrud organisert nyhetspresentasjoner hvor elevene hver uke må presentere en lokal nyhet, en innenriksnyhet og en utenriksnyhet til resten av klassen.

Nyhetskonkurransen skal pågå frem til påske og avsluttes med en stor finale i Askim kulturhus. Vinnerlaget stikker også i år av med en sjekk på 10.000 kroner, mens andre- og tredjeplassen får henholdsvis 5.000 og 2.500 kroner hver.

– Forrige sesong deltok i overkant av seks hundre ungdomsskoleelever totalt. Flere av ungdomsskolene i distriktet var representert, men langt fra alle, forteller Bodil Løken, som er markedssjef opplag i Smaalenene Medier.

Løken håper enda flere ungdomsskoler melder seg på i år.