Den 25. oktober går søknadsfristen for kunnskapskonkurransen 5 rette ut. Konkurransen tester elevenes kunnskaper om nyheter fra fjern og nær i flere kategorier. Med en førstepremie på 10.000 kroner burde dette være interessant for de fleste ungdomsskoleklasser i distriktet.

– Vi håper Løken ungdomsskole stiller opp så vi kan ta rotta på dem, de er jo på en måte rivalene våre, sier André Espelid (14) til Smaalenenes Avis.

Avisen har mottatt flere e-poster fra elever ved andre skoler som vil delta, men dette må de ta videre til kontaktlærer for å bli påmeldt.

Motiverer elevene

– Det er veldig gøy med et slikt arrangement, og det hjelper oss jo å holde oss oppdaterte på nyhetene, sier Minda Aune Braset (14).

Elevene er samstemte om en slik konkurranse også gir en god variasjon i skolehverdagen. Finalen i 5 rette er i slutten av april i Askim kulturhus blant de 3-4 beste lagene. Kontaktlærer Trond Winther tror en slik konkurranse vil være stimulerende for elevene.

– Dette vil hjelpe til å motivere elevene til å oppdatere seg på nyheter og bedre sin samfunnskunnskap. Jeg er kjempepositiv til konkurransen og nå håper jeg bare flest mulig skoler melder på lag så vi får en skikkelig utfordring, sier han.

Vil vinne

Winther kan avsløre at selv om alle elevene i klassen er med, deltar de ikke kun for moro skyld.

– Vi har med et par «toppet» lag, så her skal det bli kamp om premiene, smiler han lurt.

Elevene blir spurt i fem ulike kategorier, og spørsmålene blir hovedsak hentet fra deres lokale papiravis.

Dette blir første året Smaalenenes Avis gjennomfører konkurransen som har blitt en suksess i andre deler av landet. Til sammen hadde 5 rette 11.000 skoleelever med i 2011/2012.

De tre beste lagene i distriktet premieres med pengepremier som går til klassekassen. Disse kan for eksempel brukes på turer og lignende. Elevene fra klasse 9C er spente på hvordan konkurransen blir og oppfordrer alle til å delta for bevise hvem som er best i distriktet.