– Hvis vi skal vinne må Grøtvedt og Løken ungdomsskole ha noen feil, mens vi må svare alt riktig, forteller Vilde F. Forfang.

Sammen med Nora Frøshaug, Liv Eline Larsen og Ole Henrik Østreng Nes som utgjør gruppa Bezzerwisserene fikk hun full pott i forrige runde av lokalavisens kunnskapskonkurranse 5 rette. Før resultatene for ukas vinnere ble lagt ut i dag, delte trøgstingene 3. plass sammen med G9 fra Steinerskolen Indre Østfold og Lag 1 fra Knapstad skole – 0,4 poeng i gjennomsnitt fra førsteplassen som deles av Lag 3 fra Løken ungdomsskole og Smash fra Grøtvedt ungdomsskole.

– Morsommere å følge med

Konkurransen bruker de fem minutter på hver uke i samfunnsfagstimen. Her får de spørsmål i fem kategorier: lokale spørsmål, kultur, sport, nasjonale- og internasjonale spørsmål.

– For å besvare spørsmålene må vi ha lest Smaalenenes Avis, forklarer Forfang.

Gruppa deler på oppgavene.

– Før vi svarer på oppgavene setter gruppa seg ned og snakker sammen om nyhetene. Noen spørsmål kan jeg svare på, mens andre kan for eksempel Ole Henrik svare på, fortsetter hun...

– Hvis det er noe jeg ikke har fått med meg lærer jeg det av de andre på gruppa, legger Nora Frøshaug til.

– Leser dere oftere avisa nå som dere deltar i konkurransen?

– Vi følger mer med. Tidligere bladde vi gjerne igjennom avisa for å se om det var noen vi kjente, forklarer gruppa.

Vektlegger nyheter

Samfunnsfaglærer Anita Zezanski synes «5 rette» er en flott konkurranse og legger til at Trøgstad har flere nyhetsorienterte spørsmålskonkurranser innad i klassene.

– Skolen jobber med en felles satsing. Det er veldig mange grupper som deltar på 5 rette. Hver uke har vi ukenytt og 5 rette. I tillegg har ordenselevene i oppgave å stille et lokalt, et innenriks- og et utenriksspørsmål.

Hun merker at elevene er begeistret dersom de svarer riktig.

– Jeg hadde et eksempel på en guttegruppe som ikke gjorde det så bra sammen, men med en gang de ble plassert i hver sin gruppe ble de veldig giret, smiler Zezanski.